2021

Velence 2021.07.12.

VELENCE

Beutazás Velencére:

  • People Mover egy automatikus vonat, mely a Tronchetto pakolószigetet a kikötővel és a Piazzale Romával köti össze, ez a 3 állomása van. Jegyár 1,50 EUR, más típusú jegyek (pl. az 1 és 2 napos vaporetto/buszjegyek) nem érvényesek rá. Jegyek az állomásokon elhelyezett automatákban vehetők.
  • Parkolni a városközponthoz legközelebb a Pizzale Román lehet. A Garage San Marco parkolóban, ár: 32 EUR / 24 óra, vagy az
    Autorimessa comunale parkolóban. Ott az ár: 185 cm-nél keskenyebb autók számára 26 EUR, 185 cm-nél szélesebb autók számára 29 EUR / 24 óra.
    Egy kicsit kijjebb, de olcsóbban a Tronchetto parkolóban rakhatjuk le az autót (az első 2 órában 3 EUR / óra, a 3. órában 11 EUR / 3 óra, 4-24. óra: összesen 21 EUR),
    ahonnan 2-es vaporettóval gyorsan a “belvárosba” lehet érni, vagy pedig People Mover vonatra szállni ott.

Ez összesen 10*1,5 € vonat és 21 € parkolás = 36 €
Belépőjegy még nincs Velencébe, talán jövő nyártól (6-10 € / fő a tervezett) előre bejelentkezés pedig csak 2022-től lesz. Max:+50 €.
Összesen:
Öt főnek:86 € –> 32.000.- Ft.
Három főnek: 60 € –> 21.600.- Ft

SZÁLLÁS LEHETŐSÉGEK:

ao Hotel Venezia Mestre 2
15 Via Ca’ Marcello, 30172 Mestre, Olaszország – Pazar helyen | Térkép 

ZORKA ÁLTAL ÖSSZEÁLLÍTOTT NÉZNIVALÓK – ajánlás:

INFORMÁCIÓK:

 

Velence nevezetességek, bemutatás

Velence

A 118 kis szigetből álló, hidakkal és csatornákkal összekötött város Olaszország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, a világ egyik legromantikusabb, legszebb városa. Köszönheti ezt csodálatos elhelyezkedésének, építészeti és művészeti szépségeinek, és annak, hogy sok szempontból ugyanazt láthatjuk, mint elődeink több száz évvel ezelőtt. Sajnos a turizmusnak negatív hatása is van: Velence virágkora már rég elmúlt, a számtalan turista miatt az elmúlt évtizedekben a város szépsége valamelyest kopott, de vonzerejét a mai napig megtartotta.

Velencét gyakran hívják az “Adria királynőjének”, a “fény városának”, a “víz városának” és “élő múzeumnak” is. A város, lagúnáival együtt az UNESCO Világörökség része. Sajnos, e csodálatos város a süllyedés, a tengerszint emelkedése és az elmocsarasodás következtében veszélyben van. Újabb és újabb megoldásokat dolgoznak ki a megmentésére, eddig inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. Az Acqua alta, azaz a magas vízállás évente többször is bekövetkezik, elsősorban a téli hónapokban. Ekkor a város utcáit, tereit elönti a tengervíz. A néhány óráig tartó jelenséghez a helyiek már hozzászoktak, teljesen természetesnek veszik. A Szent Márk téren, a turistainformációs pontokban, valamint a vasútállomáson acqua alta térképeket lehet kapni, melyből megtudható, hova lehet menekülni az áradás elől, melyek Velence magasabban fekvő pontjai.

A város meglátogatására a tavasz és az ősz a legalkalmasabb. Nyáron nagy hőség, rengeteg turista, szúnyog és légy keseríti meg a Velence csodáit felfedezni kívánok életét. De persze, akinek csak nyáron van lehetősége idelátogatni, emiatt ne hagyja ki! Valamint, egy másik jeles alkalom, a Velencei Karnevál ideje is remek időpont a Velencébe utazásra. Az alábbiakban bemutatott nevezetességek térképen láthatók Velence térkép oldalunkon.

Velence vonzerejét a közeli szép nyaralóhelyek elérhetősége is tovább növeli. A városnézés mellett így tehát fürdési, kirándulási lehetőségek, és Velencén kívüli városnézések is könnyen megvalósíthatók. Közvetlen közelségben található Lido di Venezia nyaralóhely (a Szt. Márk térről vagy a Piazzale Romától vaporettóval elérhető), illetve közel van BibioneCaorleLido di JesoloSottomarina, már 1,5 órás útra Grado és 3 órára Lignano tengerparti települések. Velencéből érdemes átmenni Buránóba is. Egy másik szép közeli város a 115 km-re fekvő Verona. Velencéből akár Horvátországba is át lehet ruccanni komppal. A VeneziaLines hajójárataival elérhető isztriai célállomások RovinjPula és Porec.

Velence

Szent Márk tér / Piazza San Marco

Sokan a világ legszebb terének tartják. Európa legtöbb terével ellentétben itt nem a motorhang, hanem az emberi beszéd hangja a domináns. Napóleon “Európa társalgójának” nevezte. Petrarca szerint “nincs párja a Földön”.

A téren látható a Szent Márk székesegyház, bejáratával szemben harangtornya, a székesegyház mellett óratornya. A székesegyház előtti, bronztalapzaton elhelyezkedő zászlórudak a 16. századból származnak. A vízpart melletti két gránitoszlop, egyik tetején Velence oroszlánjával, másikon Szent Teodorral, a 13. század közepe óta állnak itt. A tér híres műemléke még a Doge-palota, és a történelem, művészet iránt érdeklődőknek megtekintésre érdemes a Correr-múzeum is. A rengeteg turista mellett sok galambbal is osztozni kell a tér csodálata közben.

A mindenki számára egyértelmű Szent Márk tér mellett Érdemes kevésbé zsúfolt, csendesebb, Velence meghittebb arcát bemutató tereket is megnézni, ilyenek a Campo Santa Margherita vagy a Campo Santo Stefano.

Szent Márk tér, Velence

Szent Márk tér.

Szent Márk Székesegyház / Basilica di San Marco

A Szent Márk tér keleti részén fekvő székesegyház építése 1063-ban kezdődött, és 1094-ben szentelték fel. Azóta viszont többször, minden évszázadban végeztek felújítási, átépítési, bővítési munkálatokat, még 1877-ben is, így a bizánci stílusban épített templomon minden kor rajta hagyta a nyomát. Ez volt a Velencei Köztársaság legjelentősebb, reprezentatív épülete, a legfontosabb találkozó- és imahely, így a város mindig a legjelentősebb művészekre bízta a díszítési, állagmegóvási munkálatok felügyeletét.

belépés ingyenes. Olaszország más templomaihoz hasonlóan a belépéshez nem engedélyezett a rövidnadrág, vagy szoknya, ill. a fedetlen vállak. A bejutáshoz általában nagy sorokat kell kiállni. Csomagot nem lehet bevinni, fotózni vagy videókat készíteni is tilos.

Eljutás: Vaporetto vonalak megállói: 1, 2, 51. A St. Lucia vasútállomástól pedig kb. 40 perc gyaloglás.

Belépőjegy: Ingyenes belépés!

 

Nyitvatartás: Október 29-április 15.: hétfő-szombat 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45), vasárnap és ünnepnapokon 14:00-16:30 (utolsó belépés: 16:15). Április 16.-október 28.: hétfő-szombat 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45), vasárnap és ünnepnapokon 14:00-17:00 (utolsó belépés: 16:45).

Szent Márk székesegyház, Velence

Szent Márk Székesegyház, Velence.

Campanile harangtorony

Az eredetileg a 9.-12. század között épített, 1511-1514 között újjáépített, 1902-ben leomlott, ennek következtében teljesen megsemmisült, majd 1902-1912 között az eredeti formájában helyreállított Campanile a székesegyház harangtornya. A 98,6 m magas harangtoronyból csodálatos, 360°-os kilátás nyílik Velencére és a tengerre.

Belépő (2020): 8 EUR. 19 éven aluliak számára 6 EUR. 6-18 éveseknek 4 EUR.

Nyitvatartás: Január 7-24. között zárva. Október 1.-március 31.: minden nap 9:30-17:00 (utolsó belépés: 16:45). Április 1-15.: minden nap 9:00-17:30 (utolsó belépés: 16:45). Április 16.-szeptember 30.: 8:30-21:00 (utolsó belépés: 20:45). Október 1.-október 27.: 9:30-1800 (utolsó belépés: 17:45). Kedvezőtlen éghajlati viszonyok (köd, erős szél, nagyon hideg) esetén a harangtorony zárva lehet.

Campanile, Velence

Campanile.

Szt. Márk óratorony / Torre dell’Orologio

A katedrális óratornya 1496-ban épült, és legutóbb 1998-2006 között újították fel. Ide felmenni csak előzetes foglalás alapján, a megadott időpontokban (a különböző nyelvű vezetések különböző időpontokban indulnak) lehet, 2020-ban 13 EUR-s áron (6-14 éveseknek, 26 éven aluli tanulóknak és 65 éven felülieknek 80 EUR). Találkozó a foglalt időpont előtt 5 perccel a Correr múzeum előtt. 6 éven aluliak számára a túra nem engedélyezett.

Szent Márk óratorony, Velence

Szent Márk óratorony. Kép: Kevin Harber

Dózse-palota / Palazzo Ducale

A székesegyház mellett található palota Velencei Köztársaság vezetőjének, a dózsénak a székhelye volt, törvényszék, hivatalok, börtön és kínzókamra is helyet kapott benne. 1923 óta pedig múzeumként működik. Monet is megfestette. A palota helyén korábban több, hasonló rendeltetésű épület állt, a jelenlegi palota 1340-1424 között épült, de már 1419-ben tanácsülést tartottak benne. A Dózse-palota Velence egyik legismertebb, legszebb látványossága, a gótikus építészet egyik leggyönyörűbb példája. Ez Velence valószínűleg legjobb fizetős látnivalója. Itt átélhetjük Velence történelmét, és a túra keretében átmehetünk a Sóhajok hídján is. A történelem és művészetek iránt érdeklődők számára kötelező program. Impozáns belső tere elkápráztató, a palota festményei, díszítései, szobrai, falburkolatai szemet gyönyörködtetők.

Érdekes túra a titkos túra, melynek keretében olyan helyekre vezetnek el a Dózse-palotán belül, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség elől. Megnézhetjük például a palota alatti korábbi börtöncellákat, köztük Casanova celláját, és a kínzókamrákat is. Erre a túrára az előrefoglalás kötelező, itt megtehető, az ár 2020-ban 25 EUR (6-14 éveseknek, 15-25 éves diákoknak 65 éven felülieknek 13 EUR).

Belépő (2020): 20 EUR (a Szt. Márk tér többi múzeumába is érvényes), 15 év alattiaknak, 26 év alatti diákoknak és 65 éven felülieknek 13 EUR, 6 év alatt ingyenes. Online itt megvehető.

Nyitvatartás: Április 1.-október 31. között vasárnap-csütörtök 8:30-21:00 (utolsó belépés: 20:30, péntek-vasárnap 8:20-23:00 (utolsó belépés: 22:30). November 1.- március 31.-ig minden nap 8:30-19:00-ig (utolsó belépés: 18:30).

Palazzo Ducale, Dózse-palota

Palazzo Ducale. Kép: Mircea Turcan.

A sóhajok hídja / Ponte dei Sospiri

Velence talán leghíresebb hídja, amely a Dózse-palotát és a régi börtönt köti össze, 1600-ban épült. Megtekinteni belülről a Dózse-palota túra keretében lehet. A Sóhajok hídja elnevezést Lord Byronnak köszönhetjük. Úgy vélte, a Dózse-palotában elítélt rabok a Sóhajok hídján vethettek egy utolsó pillantást a városra, mielőtt, egy mély sóhaj után végleg elnyelte őket a börtön. A hídhoz rengeteg rémtörténet kapcsolódik, pl. a hídon lévő csapóajtóról, melynek kinyitása után a rabokat elnyerte a csatorna. A valóságban ugyanakkor a velencei börtönben a kor leghumánusabb börtönviszonyai között raboskodhattak az elítéltek, és Velencében szüntették meg a kínzásokat először a világon, 1660-ban.

Egy másik legenda szerint, ha a szerelmesek megcsókolják egymást a Sóhajok hídja alatt egy gondolán naplementekor, örök szerelem és boldogság lesz a jutalmuk.

Byron elnevezése, a sóhajok hídja rendkívül népszerűvé vált, több hidat is így neveztek el, vagy informálisan így hívnak, például Angliában (Waterloo Bridge Londonban, az oxfordi és cambridge-i sóhajok hídja), Németországban (a Római híd Frankfurtban), illetve Magyarországon: a szegedi városházához, a budapesti Műegyetem könyvtárához tartozó hídnak, és az esztergomi papnevelde hídjának népszerű neve mind sóhajok hídja.

Sóhajok hídja, Velence

Sóhajok hídja.

A Canal Grande, épületei, és hídjai, nevezetességek a Canal Grande mentén

A 3 km hosszú Canal Grande a város fő vízi útja. Több mint 170, a 13-18. század között épült, lenyűgöző szépségű palota és templom sorakozik a csatorna mentén, és 4 híd ível át felette. A Canal Grande a Velencei Köztársaság fénykorának jólétét és művészetét demonstrálja. Érdemes vízibuszra (vaporetto), vagy gondolára szállni, és átszelni a csatornát, lenyűgöző élményben, rengeteg szépségben lehet részünk.

A vízibuszozást kezdhetjük már a városba beérkezés után, a St. Lucia vasútállomás, és a Piazzale Roma közeléből. Az 1-es vaporettóval 40 perc alatt érhetünk végig, a Szt. Márk térig (majd továbbmegy a hajó a Lidóra). A 2-es vaporetto is a Canal Grandén közlekedik. A 2-es gyorsabb az 1-esnél, kevesebb helyen áll meg, ezért ha gyönyörködnénk a látványban, inkább az 1-essel menjünk. Viszont a 2-es nem csak a Canal Grandén közlekedik, tehát a Piazzale Román vagy a Tronchetto-szigeten felszállva figyelni kell, hogy a megfelelő, Canal Grande irányába tartóra szálljunk fel. Az N jelzésű vaporettóval pedig éjszaka mehetünk végig a Canal Grandén, a megfelelő irányba felszállva. Természetesen a Canal Grande másik végén, a Szt. Márk térről indulva is végighajózhatunk.

 

Canal Grande

A Piazzale Roma közelében, a csatorna felett átívelő legújabb hid, a Ponte della Costituzione, magyarul az Alkotmány hídja látható. 2008 óta van itt, az olasz alkotmány elfogadásának 60. évfordulójára építették. A helyiektől sok kritikát kapott, sokak szerint nem volt rá szükség, és modern stílusa nem illik Velence középkori építészetéhez. A Piazzale Roma és a vasútállomás között húzódik.

Ponte della Constituzione, Velence

A következő híd a Ponte degli Scalzi. A kőhíd 1934-ben épült, egy régi vashíd helyére. A Santa Lucia vasútállomást a Canareggio városrésszel köti össze.

Ponte degli Scalzi, Velence

A csatornát átszelő hidak közül a leghíresebb a Rialto-híd (Ponte Rialto), Velence legrégebbi hídja. Helyén eredetileg fahíd állt, azonban annak a hídnak elég szerencsétlen sorsa volt: kétszer összeomlott, egyszer pedig leégett. A jelenlegi híd 1588-1592 között épült, 1973-1977 között felújították.

Ponte Rialto

A Rialto-hídtól északnyugatra, a Canal Grande nyugati oldalán, vasárnap kivételével, reggelente érdekes, nyüzsgő zöldség-gyümölcs és halpiac működik, amit szintén érdemes megnézni. 12-13 között szokott zárni, de érdemes legkésőbb 10:00-re odamenni. Nem egy kifejezetten turistás piac, a helyiek is itt szerzik be a legjobb, friss hozzávalókat.

Rialto halpiac

A Canal Grandén átívelő az utolsó híd, a Canal Grande második legrégebbi hídja az 1933-ban megnyitott Ponte dell’Accademia. A fahíd egy 1854-ben épült vashíd helyére került.

Ponte dell'Accademia

A hídat a Galleria dell’Accademia képtárról nevezték el, melynek megtekintése a művészet kedvelői számára kihagyhatatlan. A velencei reneszánsz festészet első számú és legteljesebb gyűjteménye található itt. Olyan híres velencei mesterek alkotásai láthatók, mint Giovanni és Gentile Bellini, Carpaccio, Lorenzo Lotto, Giorgione, Titian, Tintoretto, Veronese, Tiepolo, Canaletto, Guardi és még sokan mások. A gótikától a reneszánszon keresztül a barokkig láthatjuk itt a velencei festészet történetét.

Belépő 2020-ban 12 EUR, 18-25 éveseknek 2 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva hétfő 8:15-14:00, kedd-vasárnap 8:15-19:15. Zárva: január 1., május 1., december 25.

Galleria dell'Accademia

Galleria dell’Acccademia. Kép: Dimitris Kamaras / Flickr / CC BY 2.0

A hidak után nézzük a Canal Grande mentén elhelyezkedő néhány legfontosabb és legszebb palotát, és érdekes látnivalókat, a Piazzale Romától a Szent Márk tér felé haladva!

Elsőként a zöld kupolájáról felismerhető San Simeone Piccolo templomot látjuk meg, a vasútállomással szemben. 1717-1738 között épült, Velence egyik utolsónak felépített temploma.

San Simeone Piccolo

Fondaco dei Turchi a 13. század elején készült el. Ma a velencei természettudományi múzeum működik benne, mely gyerekkel (is) érdekes program lehet a városban, ami fontos lehet, mivel Velencében nincs túl sok gyerekprogram. A krokodiloktól kezdve a dinoszauruszokig sok minden megismerhető a múzeumban. Rengeteg preparált állat, csontváz, és fosszília látható. Érdekes, interaktív részei is vannak.

Belépő 2020-ban 8 EUR, 6-14 éveseknek, valamint 15-25 éves diákoknak és 65 éven felülieknek 5,50 EUR. 5 év alatt ingyenes. Nyitvatartás június 1.-október 31. között kedd-péntek 10:00-18:00 (utolsó belépés: 17:30), szombat-vasárnap 10:30-18:00 (utolsó belépés: 17:30). November 1.-május 31. között kedd-péntek 9:00-17:00, szombat, vasárnap 10:30-17:00 (utolsó belépés minden esetben fél órával korábban). Minden hétfőn, valamint december 25.-én, január 1.-n és május 1.-n zárva.

Fondaco dei Turchi

A Canareggio negyedben, a Fondaco dei Turchival majdnem teljesen szemben elhelyezkedő Ca’ Vendramin Calergi a 15. század végén épült, kaszinó és a Wagner-múzeum működik benne. 2 évig itt lakott, és itt hunyt el Richard Wagner zeneszerző.

Ca' Vendramin Calergi

Ca’ D’Oro, azaz az aranyház talán a legszebb palota, lassan már a Rialto-hídhoz érkezve látható. A gótikus épület 1428-1430 között, a Contarini-család számára épült. Jelenleg galéria működik benne (Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro), így ezt az épületet belülről is meg lehet tekinteni, és a művészet iránt érdeklődők jelentős középkori festményeket és szobrokat nézhetnek meg a nem nagy, de értékes múzeumban.

Belépőjegy 2020-ban 8,50 EUR, 18-25 év között 2 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva hétfőn 9:00-14:00-ig, kedd-vasárnap 9:00-19:00-ig (pénztárzárás minden esetben fél órával korábban). Zárva: január 1., május 1., december 25.

Ca D'Oro, Velence

Palazzo Barbarigo 16. századi palota, muránói üvegbolt működik benne.

Palazzo Barbarigo, Velence

Ca’ Foscarit Foscari velencei dózse építtette 1453-ban, jelenleg a Ca’Foscari Egyetem működik benne.

Ca' Foscari

A Ponte dell Accademia előtt nem sokkal magasodó Ca’ Rezzonico építése 1756-ban fejeződött be, ez egy újabb palota abból az időből, amikor már megkezdődött Velence hanyatlása. Jelenleg Velence egyik legértékesebb múzeuma működik benne, mely a 18. századi Velencét mutatja be. Az önmagában is lenyűgöző épületben értékes festmények, freskók, szobrok csodálhatók meg.

2020-as áron 10 EUR-s belépőjegy kifizetése után nézhetjük meg belülről (6-14 éveseknek, valamint 15-25 éves diákoknak és 65 éven felülieknek 7,50 EUR). Nyitva április 1.-október 31.: 10:30-18:00 (pénztárzárás: 17:30), november 1.-március 31. 10:30-17:00 (pénztárzárás: 16:30). Zárva minden kedden, valamint december 25.-n és január 1.-n.

Ca' Rezzonico, Velence

A Ponte Dell’Accademia után következő Barbaro-paloták (Palazzi Barbaro, az alábbi képen a bal oldalon a fehér épület) a Barbaro-család otthonai voltak, az első 1425-ben épült gótikus stílusban, a második pedig 1694-ben, a barokk jegyében.

Palazzi Barbaro

Palazzo Dario (az alábbi képen balról a 2. épület) 1487-ben épült. 1908-ban Monet is megfestette. A legenda szerint átok ül rajta.

Palazzo Dario, Velence

Santa Maria della Salute templom építése 1631-ben kezdődött, és 1681-ig tartott, a barokk építészet egyik legszebb alkotásának számít. Már majdnem a Szent Márk térhez érkezve látható.

Santa Maria della Salute templom, Velence

Peggy Guggenheim Gyűjtemény

A Canal Grande mentén, a 18. századi Palazzo Venier dei Leoniban működik Velence egyik legjobb múzeuma, a modern művészeti alkotásokat bemutató Peggy Guggenheim gyűjtemény. Velence második leglátogatottabb fizetős látványossága a Dózsepalota után. Kubista, szürrealista, absztrakt expresszionista művek kerülnek itt bemutatásra, köztük Dali, Miró, Picasso, Pollock, Metzinger, Duchamp, Gelizes alkotásai. Akik csak egy kicsit is érdeklődnek a modern művészet iránt, feltétlenül nézzék meg ezt a nagyon nagyra tartott múzeumot.

Eljutás: 1-es és 2-es vaporetto: Accademia vagy Salute megálló.

Belépő 2020-ban 15 EUR, 65 éven felülieknek 13 EUR, 26 éven aluli diákoknak és 10-18 éveseknek 9 EUR, 10 év alatt ingyenes. Keddenként zárva, egyébként december 25.-e kivételével nyitva minden nap 10:00-18:00-ig (pénztárzárás: 17:30).

Peggy Guggenheim Gyűjtemény

Peggy Guggenheim Gyűjtemény.

Teatro La Fenice

Olaszország leghíresebb, gazdag történelemmel rendelkező operaházát 1792-ben nyitották meg, miután a város korábbi operaháza leégett. De az 1792-ben megnyitott operaház is tűz áldozata lett 1836-ban (1837-ig tartott az újjáépítés), majd egy nagy tűz pusztított 1996-ban is, amikor már csak a külső falak maradtak meg, a tűz okát gyújtogatásban állapították meg. A gyújtogató 2 villanyszerelő 7 év, ill. 16 hónap börtönbüntetést kapott. Az újjáépítés után 2004 novemberében nyílt meg ismét az operaház, ezt láthatjuk ma. A Piazza San Marco közvetlen közelében található lélegzetelállító operaházban 10 EUR-ért tehetünk túrát (audioguide-ot adnak), 9:30-18:00 között.

Teatro La Fenice

Teatro La Fenice.

Scoula Grande di San Rocco

A gyönyörű belső és külső terű, 1515-1560 között épült épületben a reneszánsz festő Tintoretto legszebb munkái csodálhatók meg. A csodálatos épület, annak falai, a lélegzetelállító mennyezete, valamint a festmények egyvelege a művészetrajongók számára felejthetetlen élményt fog nyújtani. Az 1489-1508 között épített San Rocco templom mellett áll.

Belépőjegy 2020-ban 10 EUR, 26 éven aluliaknak és 65 éven felülieknek 8 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitva 9:30-17:30-ig, december 25.-én és január 1.-én zárva.

Scoula Grande di San Rocco, Velence

Scoula Grande di San Rocco.

San Giorgio Maggiore

A San Giorgio Maggiore Velence egyik szigete, vaporettóval lehet idejutni (a Szt. Márk tértől vagy a P. le Romától a 2-essel). Egyrészt a 16. századi, csodálatos szépségű San Giorgio Maggiore templomról ismert, másrészt onnan, hogy a templom harangtornyából (Campanile) lenyűgöző kilátás tárul Velencére.

Lifttel lehet feljutni. Olyan szép a látvány, mint a Szent Márk székesegyház harangtornyából, de tömeg és sorbaállás nélkül! Belépő a harangtoronyba 2020-ban: 6 EUR, 26 éven aluli diákoknak és 65 éven felülieknek 4 EUR.

San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore.

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika

Hatalmas, gyönyörű bazilika a Campo dei Frarin, a Ferences rend temploma, Velence második legjelentősebb egyházi épülete. 1240-1338 között épült, a velencei reneszánsz művészet gyönyörű műalkotásai díszítik. Kiemelendő, például, Giovanni Bellini műalkotása, a Madonna a kisdeddel, vagy a templomban eltemetett Tiziano műve, a Mária mennybemenetele, és Pesaro Madonnája.

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika, Velence

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika.

Santa Maria dei Miracoli templom

1481-1489 között épített fogadalmi templom, 1883-1887 és 1993-1998 között restaurálták. Egy kis ékszerdoboz, gyönyörű, színes márványburkolattal. Kedves, egyszerű, emberi léptékű templom. A békesség, melyet áraszt, Velence szerte egyedülálló. Sokak Velence legszebb templomának tartják.

Santa Maria dei Miracoli templom, Velence

Santa Maria dei Miracoli templom.

Canaregio

Az igazi Velencét, a “múzeumvároson” kívül, az északnyugati részen, Canaregio negyedben keressük. Csendes, autentikus városrész, a turisták zajától távol, ahol a helyiek élnek. Érdemes ide is ellátogatni hogy megismerjük Velence egy másik arcát. Hangulatos itt sétálgatni, visszavonulni kicsit a tömegtől. Remek, de a központi részeknél olcsóbb éttermeket, kávézókat, bárokat találhatunk erre.

Canareggio, Velence

Canareggio.

 

Velence környéke, kirándulási lehetőségek

Lido di Venezia a Velencéhez legközelebbi strand 15 perc alatt elérhető vaporettóval a Szt. Márk térről. A homokos sziget 11 km hosszú, legszélesebb pontja 700 méter. Nem különösebben hangulatos, vagy szép tengerpart. A Lido di Venezia több része is privát strand, melyek szállóvendégeknek vannak fenntartva, de vannak ingyenes szabadstrandok is, azok azonban nagyon zsúfoltak, pláne hétvégén. Szabadstrand van pl. a Gran Viale Santa Maria Santa Elisabetta keleti végén, térképen itt látható.

A Szent Márk térről és a P.le Rómáról 1-es vaporettóval a Lidóra lehet jutni, a P. le Romától pedig még az 5.1-es, 5.2-es, és 6-ossal, a Szt. Márk térről pedig a 14-essel is. A 14-es vaporettóra lehet kedvezményes retúrjegyet venni, 10 EUR-ért, ami érvényes Velencéből a Lidóba és vissza, valamint a Lidóban közlekedő buszokra is. Autóval a Tronchetto-szigetről 17-es, autós komppal lehet a Lidóra menni. A Lido di Venezián kívül, a Velencéhez legközelebb eső legközelebbi jelentős üdülőhelyek északkeletre Lido di Jesolo, délre pedig Sottomarina.

Lido di Venezia

Lido di Venezia Kép: Bobby van Sighem / Flickr / CC BY-SA 2.0

Burano Velencétől 7 km-re fekszik, élénk színű, a szivárvány minden színében pompázó házairól, és csipkéjéről ismert. A lagunák legszebb helye. Burano 4 szigetből áll, melyeket hidak kötnek össze. Érdemes ide ellátogatni, ha Velencében vagyunk. Hangulatos, szép hely, kiválókat sétálgathatunk. Aki nem szeretne része lenni a turistatömegnek, az korán reggel érkezzen.

Velencéből Buránóba a 12-es vaporettóval, 40 perc alatt lehet eljutni, amely a F.te Nove-től indul, vagy 14-essel a Szt. Márk tér közeléből, a S. Zaccaria (Pieta) megállótól, 70 perc alatt. A tömegközlekedési jegyek érvényesek a Buránóba közlekedő vaporettókra is.

Burano

Burano

Murano 7 szigetből és 8 csatornából áll, melyeket hidak kötnek össze. Üveggyártásáról, a híres, Velencében is megvehető muranói üvegről híres. Érdekes az üvegmúzeuma, a Museo Vetrario, amely a Museo vízibusz megálló közelében helyezkedik el. Üvegfújás is megtekinthető a szigeten. Murano híres nevezetessége 7. századi, majd a 10. és 11. században is újjáépített bazilikája, a Basilica dei Santa Maria e San Donato is, mely 12. századi bizánci mozaikjairól ismert. Murano egy békés, Velencénél sokkal csendesebb hely, de főleg az üveg miatt érdekes, sokkal szebb nála Burano.

Murano Velencétől 1,5 km-re fekszik, vaporetto közlekedik ide: pl. a P. le Romától a 3-as, vagy a lassabb 4.1-es, és a Szent Márk tértől a 7-es, valamint F.te Nove-től a 12-es, vagy a gyorsabb 13-as. Érvényesek ide is a velencei vaporetto-jegyek. Murano és Burano között a 12-es vaporettóval közlekedhetünk.

Murano

Murano

Torcello egy kis, csendes sziget, a történelem iránt érdeklődőknek érdemes oda elmenni. Nem sok látnivaló van itt, csak a 7. századi bazilika, a Cattedrale di Santa Maria Assunta, az viszont nagyon szép belülről. Ugyanakkor különleges a “szellemvárosias” hangulat ezen a mára elnéptelenedett szigeten. Ez Velence őse, a legrégebbi lakott sziget, innen indult Velence későbbi virágzása.

Torcellóba eljutni Velencéből úgy lehet, hogy először Buránóba megyünk, onnan pedig 9-es vaporettóval mindössze 5 perc ide átjönni. Vagy Velencéből közvetlenül, F.te Nove-tól, 12-essel (menetrendtől függő, nem mindegyik 12-es megy Torcellóba).

Torcello

Torcello, Cattedrale di Santa Maria Assunta

Velence fő szigetétől délre található a Giudecca-sziget. A Szent Márk tértől mindössze 6 perces vaporettózás után eltávolodhatunk a turistatömegektől, és egy csendes, békés szigetet járhatunk be. Mintha egy faluba érnénk. A sziget nevezetessége több temploma, mint pl. a 16. századi Chiesa del Redentore, és a Chiesa Della Zitelle. A szigeten régebben nagy kastélyok álltak, de a 20. század elején iparszigetté vált, hajógyárak, gyárak, és egy filmstúdió volt rajta. A II. világháború után azonban az ipara visszaesett, és ma egy csendes lakónegyed. Itt bepillanthatunk a helyiek életébe, megnézhetjük milyen lenne Velence turisták nélkül. No meg olcsóbban is étkezhetünk. A sétálgatáson, esetleg vásárláson, ebédelésen kívül azon kívül ugyanakkor itt sok mindent nem csinálhatunk. A szigetre a 2-es, vagy 4.1-es, vagy a 4.2-es vaporettóval juthatunk el.

Giudecca

Giudecca