Alapanyagok

ZSÍROK, OLAJAK

A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket (pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. – tartalmaznak. Ezért a natúrkozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket.

Bázis zsírok

Bázis zsíroknak azokat a zsírokat, olajokat nevezzük, melyeket nagyobb mennyiségben (az összes zsír30-100%- a) használunk a szappanban

Tápláló zsírok

Tápláló zsíroknak azokat az olajokat, vajakat nevezzük, melyeket –lévén sokkal értékesebbek és némely esetben a szappanosításra is érzékenyebbek – nem alkalmazunk 30%-nál nagyobb mennyiségben.

Tisztítanak: A zsiradékok közös tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, s így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések.

Védik a bőrt: A lassan felszívódó telített zsírok, olajok – amilyenek pl. a shea vaj (karitévaj), a kókuszzsír, a kakaóvaj, a sűrűn folyós ricinusolaj és a jojobaolaj – ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön, s meggátolják a hideg, a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását.

Hidratál: A száraz és vízhiányos bőrök krémjeiben, testápolóiban telített zsírsavakat tartalmazó növényi olajoknak és viaszoknak is szerepelni kell, mert ezek képesek meggátolni a sejtek vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről.

Fényvédelem: Egyes növényi olajok bizonyos mértékig az UV-sugarak káros hatásaitól is megvédik a bőrt. Ilyen például makadámia olaj, szezám olaj, avokádó vaj és a kókuszolaj.

Rugalmassá teszik a bőrt: A terhességi csíkok megelőzésére olyan olajokkal lehet felvenni a harcot, amelyek a bőrt intenzíven puhítják, rugalmasítják. A mogyoróolajat, lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolót mindenki alkalmazhatja, akinek gyenge a kötőszövete.

Regenerálnak: Minél hosszabb ideig érnek a növények magjai, amelyekből az olajat kipréselik, annál magasabb százalékban tartalmaznak esszenciális (számunkra nélkülözhetetlen) zsírsavakat. Mivel ezek gyorsan száradó olajok, általában csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe. Ilyenek például az argánfaolaj, avokádóolaj, búzacsíra olaj stb…

Nyugtatnak, gyógyítanak: A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt.  A sebek gyorsabban gyógyulnak, ha a hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint tartalmazó növényi olajokkal kenegetjük: ilyenek pl.:  shea vaj, a csíraolajok, a körömvirágolaj, a karottaolaj (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

ILLÓOLAJOK

Az illóolaj olyan növényekből nyert folyadék, amely illékony vegyületeket tartalmaz. A természetes illóolajoknak nemcsak kellemes az illatuk, de sok (bőr)problémára jelenthetnek megoldást. Ha nemcsak gyógyászai céllal, hanem kifejezetten az illata miatt szeretnénk használni egy illóolajat, akkor is érdemes utánanézni az alkalmazásnak.
Az illóolajok ugyanis a leginkább allergén anyagok. Adagolásukhoz nagy figyelem szükséges.
Gyerekeknél kerülendő: inkább semmilyen illóolajat ne használjunk, vagy csak nagyon enyhét, a felnőtt adag 1/3-át, 1/4-ét. Tilos az eukaliptusz, menta, kámfor!
Áldott állapotban lévők kerüljék az ánizs, árnika, bazsalikom, boróka, borsmenta, cédrus, cickafark, ciprus, csombor, csombormenta, fahéj, fenyő, geránium, illatos verbéna, izsóp,jázmin, kakukkfű, kámfor, koriander, majoranna, muskotályzsálya, olasz szalmagyopár, oregánó, pálmarózsa, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, tuja , varádics, vasfű vagy a zsálya illóolajak használatát. Ezek görcsöket, vetélést okozhatnak.
A terhesség korai szakaszában a következőket sem szabad használni: zsálya, rózsa, jázmin, kamilla. Később már mértékkel lehet.
Napozás előtt kerüljük a citrusfélék olajainak alkalmazását, valamint a fogpiszkálófű és az angyalgyökér illóolajok használatát, mert ezek fényérzékenyítő olajok, és fény hatására a bőrön kiütéseket okozhatnak.

 

 

alapanyagok

Babassu olaj

babassu-pal-nut-e1338056735395A babassu olajat az Amazonas medencében őshonos babassupálma magjából vonják ki. A babassu pálmafa 20 m magasra is megnő, gyümölcse, a babassudió fürtökben terem és eléri a 250-400gr-ot is. A brazíl települések számára, főleg az északi területeken a babassu termés egy fontos jövedelemforrás gazdasági szempontból, de létfontosságú a megélhetés szempontjából is. Olvass tovább...

Borágó olaj

boragelargeMi az élettani szerepe a szervezetben? A borago olaj sok linolénsavat tartalmaz és a természet egyik leggazdagabb gamma-linolénsav (GLA) forrása is egyben. A GLA életfontosságú a prosztaglandin szintézisben, amely hormonszerű anyag és jelentős szabályozó szerepet játszik számos szervrendszer működésében. A szervezetben a linolénsavból képződik a GLA, azonban az emberi szervezet a Olvass tovább...

Hévízi iszap

A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. A Hévízi tó medrét 1-7 m vastagságban borítja a természetes, többnyire növényi eredetű gyógyiszap, mely sötétszürke színű, állagát tekintve pedig lágy. A több tízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és Olvass tovább...

Menta

LimoneMenta_4Legismertebb a mentalevelek felhasználása fűszer- és gyógynövényként – ezek közül is talán a frissítő mentateáé – pedig ez a növény számos esetben segítségünkre lehet, például, ha felpuffad a gyomrunk. A borsos menta vagy angol menta természetes előfordulása nem ismert, hibrid faj, több faj spontán kereszteződéséből jött létre. A mentát az ókori görögök balzsamozásra használták, de Olvass tovább...

Citromfű

citromfuAz orvosi citromfű - latin nevén Melissa officinalis - rendkívül sokoldalúan felhasználható, A gyógyászatban azonban itthon csak az orvosi citromfüvet használják széles körben, és nem véletlenül. Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a Olvass tovább...

Szőlőmag

493634423_XS A szőlőmag kivonatát, illetve a belőle készült olajat sokan igazi csodaszernek tekintik. A szőlőmag-kivonat különösen gazdag antioxidánsokban és egyéb olyan vegyületekben, amelyek pozitívan hatnak az egészségünkre. Mit érdemes tudni ezekről? A szőlőmag-kivonat tulajdonképpen a borgyártás mellékterméke - azonban igen értékes "felesleg", ugyanis nagyon sok olyan vegyületet tartalmaz, melyek pozitívan hatnak az Olvass tovább...

Csipkebogyó

csipke2A természetes formában elfogyasztott vitaminok fontosak. A hazánkban egyik legjobb C-vitaminforrás a csipkebogyó. A bibliában az égő csipkebokor Mózes elhívásának, később a barokk művészetben pedig a szeplőtelen fogantatásnak a jelképe. A csipkebogyó húsának gyógyító hatásait már az ókori népek felismerték, főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. Manapság Európában közkedvelt a csipkebogyó tea Olvass tovább...

Borsmenta illóolaj

letöltésA borsmenta (Mentha piperita, angolul peppermint) a legillatosabb, legaromásabb mentafajta. Legfontosabb összetevői a mentol és a menton, fertőtlenítő, hűsítő, frissítő hatást biztosítanak. A borsmenta illóolaja áttetsző, víztiszta vagy halványsárga, átható illata intenzív és jellegzetes. Elég pár csepp a párologtatóba, fürdővízbe, krémünkbe vagy fogkrémünkre, hogy jótékony hatásait megtapasztaljuk. A borsmenta illóolaja segítségével igazán felfrissülhetünk, Olvass tovább...

Aole Vera

aloe veraTöbb mint kétszáz hatóanyagával az Aloe vera (aloé) szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat, és számos enzimet. Az Aloe vera féltrópusi növény, melynek orvostudományi története több ezer évre nyúlik vissza. Az első írásos emlékek az i.e. 15. századból maradtak Olvass tovább...

Zsálya

holt_732-283Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is. Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival. Orvosi zsálya termesztése kertben Szerencsére kertben történő nevelése Olvass tovább...

Avokádó olaj

Avocado oil on table close-upAz avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs, és tápanyagai miatt a babákra is jó hatással van. Az avokádó több mint 25 féle tápanyagot tartalmaz, köztük A-, B-, C-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például rezet, káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort. Az avokádó olaj gazdag Omega-3 zsírsavban, illetve vitaminokban. Különösen sok benne Olvass tovább...

Rózsa

IMG_20160517_174834A rózsa volt az első virág, amelyből illóolajat és frissítő arcvizet pároltak le egykor Perzsiában. A virág jótékony hatásait bizonyítja, hogy a különböző kultúrájú népek évezredek óta használják szépítő célokra. A modern kozmetika is széles körűen alkalmazza a rózsa hatóanyagait. A rózsaolaj egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően a világ egyik legértékesebb kozmetikum-alapanyaga, parfümökhöz Olvass tovább...

Zöld agyag

Green-clay100% ásványi eredetű, mechanikusan kinyert, minőségi francia agyag kozmetikai célra. Finom szemcséjű, ásványi sötétzöld agyag, mely elsősorban vegyes/zsíros bőrtípusnál ajánlott kozmetikai pakolásba; de kiváló adalékanyag szappanokban is. Az agyagokat évezredek óta használják kozmetikai és gyógyászati célra. Kozmetikai alapanyagként radírozó, tisztító hatásuk van. Felszívja a pórusokból a felesleges zsírt, koszt és esetleges mérgező Olvass tovább...

Boróka

borokaKözönséges boróka (Juniperus communis) A közönséges borókának gyakran használt népies neveihez tartozik a gyalogfenyő és a borókafenyő is. A boróka a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó örökzöld növény, melynek a tobozbogyója mellett a borókafakátrányát is felhasználják. A tobozbogyóra jellemzője, hogy első évben zöld, majd pedig hamvas kék bogyóiból a harmadik évre lesz csak Olvass tovább...

Bergamott

Bergamott22x66A bergamott Ázsia trópusi vidékein honos, Dél-Európában is termesztett 4-5 méter magas, tövistelen hajtású, sötétzöld levelű fa, melyet hol önálló fajként, hol pedig a citrom és a keserű narancs hibridjeként tartanak számon. A bergamott apró, csillag alakú, erős illatú, fehér virágaiból gömbölyded, a narancsnál kisebb méretű, fehéressárga színű termések fejlődnek. A Olvass tovább...

Ánizs

Anizs_Pimpinellaanisum01LEÍRÁS Az ánizs egyéves, lágy szárú növény, 30-70 cm magas, levelei változatos alakúak, virága halvány, zöldes fehér összetett ernyővirágzat, termése ikerkaszat. Magyarországon, Németországban és a tőlünk keletre fekvő országokban az ánizs kis, sötét magvú változatát, míg Spanyolországban, Olaszországban nagyobb, világos színű termést adó változatát termesztik. Igényes növény, hűvös klímán, sekély termőrétegű, Olvass tovább...

Aktív szén

1Az aktív szén kozmetikai használata nem újkeletű találmány: már az ókori Egyiptomban is alkalmazták bőrápolásra és sebtisztításra. A XVII. században kezdték el tudományosan vizsgálni, ekkor fedezték fel, hogy védi a bőrt a külső és belső káros hatásokkal szemben. Az aknés, pattanásos bőr sajnos nem csak kamaszkorban keseríti meg az életünket, bár Olvass tovább...

Kakaóvaj

cocoabutterÖnmagában nyáron, akár természetes napvédőnek is használhatjuk, de szuper bőrápoló, sőt akár meg is ehetjük. A kakaóvajat önmagában fényvédőként is használhatjuk, 5-6 faktor erősségű. A kakaóvaj csokis, kakaós illatú zsiradék, amit még a várandós anyukáknak is kifejezetten ajánlanak a terhességi csíkok megelőzése érdekében. A Föld legzsírosabb vaja, a kakaóvaj. Közép-Amerikában és Afrikában őshonos Olvass tovább...

Teafaolaj

teatJól keverhető az alábbi olajokkal: borsmenta illóolaj, citrom illóolaj, eukaliptusz illóolaj, levendula illóolaj, zsálya illóolaj, rozmaring illóolaj, római kamilla illóolaj. A teafaolaj eredetileg Ausztráliából származik, ahol az őslakosok évezredek óta használják gyógyításra. Rendkívül sokoldalú, elsősorban fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt érdemes kipróbálni. A teafaolaj sokrétű alkalmazhatósága fertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő hatásának köszönhető. Az alábbi Olvass tovább...

Rozmaring

rosemary-oil-128-p-800x500_c (1) Népi gyógymód - A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.Illóolaját használják (külsőleg) bedörzsölőszerekben fájdalomcsillapításra, valamint izom és ízületi panaszok esetén. 1. Olvass tovább...

Zöld tea

160610151422-green-tea-leaves-super-169A zöld tea állítólag - és meglepő módon - a leggyakrabban fogyasztott ital a Földön a víz után, megelőzve ezzel az alkoholos italokat is. Kína és Japán egyik legfontosabb exportcikke, gyógyító hatásait sorolhatnánk egy ideig. Egyre elterjedtebb az alternatív gyógyításban, mind külső, mind belső fogyasztása csodákra képes. Kiváló élénkítőszer, a Olvass tovább...

Himalája só

pink-himalayan-salt-1 (1)  A só az élet egyik legalapvetőbb eleme, amelyből tested is felépül. Só nélkül nem is létezhetnénk: a Föld éltető eleme, mely megtalálható a vérben, a tengerben és a szárazföldön egyaránt. A sóban található ásványi anyagok minden életforma számára nélkülözhetetlenek. Több, mint 200 millió éves érintetlen, szennyeződés mentes területről származik. – 84 Olvass tovább...

Kávé

post_159911_20140211084619 A koffeinről sok jót és rosszat lehet hallani. Az viszont tény, hogy számtalan jó hatása van, amelyeket érdemes kihasználni! Nem csak élénkítő hatásait és kellemes ízét élvezhetjük, hiszen a kávé koffein tartalma a bőrünket is szépíti! Sok koffeintartalmú testápoló és narancsbőr elleni krém kapható. Nem muszáj ezeket a készítményeket megvásárolnunk, hiszen Olvass tovább...

Diófa

M-10 Kertes házaink szinte mindegyikében megtalálható egy kedves szeretni való fa a diófa. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást köszönhetünk e növénynek. Mikor legközelebb a tűző napsugarak elől védelemért egy diófa lombja alá menekülsz, gondolj arra is, hogy a kellemes, hűvös árnyékon túl mennyi Olvass tovább...

Kamilla

chamomile1-770x513A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében is megtalálható hivatalos drog. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet Olvass tovább...

Körömvirág

Calendula_officinalis_001-1020x765A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban mindent gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket! Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág. A körömvirág gyógyhatásai A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Olvass tovább...

Levendula

6907046-macro-flowers-lavender-purple-1020x638A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a Olvass tovább...

Illóolajak keverés...

47227Illóolajok a bőrápolásban Az illóolajok szerepe a bőrápolásban már régóta ismert. A következő felsorolás összegzi, hogy milyen bőrproblémára milyen olajok használhatók. • Zsíros bőrre: bergamott, cédrus, citrom, citromfű, édeskömény, geránium, grépfrút, kamilla, levendula, mirha, rózsa, szantálfa • Normál bőrre: levendula, jázmin, geránium • Pattanásos bőrre: bergamott, boróka, citrom, citromfű, geránium, grépfrút, levendula, szantálfa, teafa • Olvass tovább...

Sheavaj

shea-butterSheavaj alapvető hatása, hogy a bőrt finomabbá teszi, a ráncokat lágyítja, a bőrirritációkat, pattanásokat csökkenti. A benne található E-vitamin és béta-karotin bőrpuhító, regeneráló hatású. További felhasználási lehetőségek közé sorolható az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek csökkentése. A natúr shea vaj fent leírt összetevői miatt magában is, és natúr kozmetikum receptúrák részeként Olvass tovább...

Argánolaj

original_arganArgánolaj (bio) bemutatása A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos az argánfa (Argania spinosa), melynek diószerű gyümölcsében található magból préselik az argánolajat. Az olaj előállítása még ma is sokszor a hagyományos módon történik. A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik - mindezt kézi erővel. A hidegen sajtolt Olvass tovább...

Olívaolaj

146Az olívaolaj előnyös tulajdonságai Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. Újabban olyan tanulmányok is napvilágot láttak, melyek szerint csökkenti Olvass tovább...

Tápláló zsírok

best-face-oil-for-dry-skin-34 Tápláló zsírok  Tápláló zsíroknak azokat az olajokat, vajakat nevezzük, melyeket –lévén sokkal értékesebbek és némely esetben a szappanosításra is érzékenyebbek – nem alkalmazunk 30%-nál nagyobb mennyiségben:  Argánolaj (Argania spinosa): Esszenciális zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó, ún. száraz olaj. Segít pótolni az elvesztett nedvességet, visszaadja a bőr és a haj egészséges fényét. Kiegyensúlyozó hatása Olvass tovább...

Bázis zsírok

virgin-coconut-oil Bázis zsírok Bázis zsíroknak azokat a zsírokat, olajokat nevezzük, melyeket nagyobb mennyiségben (az összes zsír 30-100%-a) használunk a szappanban Faggyú, disznózsír és egyéb állati zsír:Telített zsírok, nincsenek különösebb bőrápoló tulajdonságaik. Nagy mennyiségben alkalmazva a szappannak zsírszagot kölcsönöznek, de telítetlen zsírokkal megfelelő egyensúlyban használva nagyszerű tisztító hatást, gyönyörű fehérséget és finom krémes habot biztosítanak. Olvass tovább...

Olajok, zsírok, vaj...

olive-oilsA növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket (pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. – tartalmaznak. Ezért a natúrkozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket. Tisztítanak: A zsiradékok közös tulajdonsága, hogy Olvass tovább...

Illóolajok

olympic-lavender-oilAz illóolaj olyan növényekből nyert folyadék, amely illékony vegyületeket tartalmaz. A természetes illóolajoknak nemcsak kellemes az illatuk, de sok (bőr)problémára jelenthetnek megoldást. Ha nemcsak gyógyászai céllal, hanem kifejezetten az illata miatt szeretnénk használni egy illóolajat, akkor is érdemes utánanézni az alkalmazásnak. Az illóolajok ugyanis a leginkább allergén anyagok. Adagolásukhoz nagy figyelem szükséges. Gyerekeknél Olvass tovább...

Alapanyagok

olajokIllóolajok Illatuk jellemző az egyes növényekre. Az illóolajok színe áttetsző, bár van ámbra vagy sárga színű olaj is, mint például a pacsuli- vagy narancsolaj. Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni. Az illóolajokat a parfümériában, az aromaterápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban használják, valamint ételek ízesítésére. Az illóolajokat ezenkívül Olvass tovább...

Macerátum készít...

kence (2)Szombaton szomszéd barátnőm kertjében találtunk körömvirágot. Vasárnap készült mini szappanjainkba tettünk belőle, ami pedig megmaradt, egy kis üvegcsében hidegen sajtolt napraforgóolajba tettem. Egy napig száradt mielőtt üvegbe került. Itt olvastam erről előtte: http://naturkence.blog.hu és itt is részlet az oldalról: - Milyen növényből lehet olajos kivonatot készíteni? Számos és számtalan lehetőség van, és még keverni Olvass tovább...

Comments are closed.