Szappanrecept számolás

SZAPPAN ADATLAP – letölthető

Házikence.hu

HH Kalkulátor 30 összetevőig, két féle lúg keverékére 

HH Kalkulátor 30 összetevőig 

HH Kalkulátor 9 összetevőig 

SAPONIFY Kalkulátor – Android

SAPONIFY Kalkulátor – Iphone

SOAPCALC.COM 

Lúg számítása szappankészítéshez:

Minden olajnak/vajnak/zsírnak van úgynevezett elszappanosítási (SAP) száma. Ez a szám adja meg, hogy a zsiradékokhoz mennyi NaOH-t kell adni ahhoz, hogy a teljes szappanosodás megtörténjen.

Például: 300 g pálmaolaj, 250 g kókuszolaj,  250 g olívaolaj, 200 g repceolaj

300 x 0,142 = 42,6
250 x 0,178 = 44,5
250 x 0,135 = 33,75
200 x 0,133 = 26,6

összesen: 147,45 g

Kerekítve (mindig lefelé kerekítünk) 147 g NaOH szükséges az összes zsír elszappanosításához. Ezután számoljuk ki a kívánt zsírfelesleggel készülő szappan NaOH szükséges mennyiségét.
Itt most ez 6% lesz.
147 x 6 / 100 = 8,82
147 – 8,82 = 138,18   vagyis a szükséges NaOH 6%-os szírfelesleggel 138 gramm.

A folyadéknál nem számít pár gramm különbség, ez több mindentől függhet. (lásd alább)
Arányát a zsírmennyiséghez számoljuk.

35%-os folyadék tartalom: 1000:35=350  vagyis a szükséges folyadék mennyisége: 350 gramm.

Csökkenteni – kevesebb arányban használni a folyadékot:
– magas olívaolaj tartalomnál
– tejtermék hozzáadásánál

Növelni -magasabb arányban használni a folyadékot:
– látványosabb mintázáskor, amikor folyékonyabb massza szükséges.
– olyan illat használatakor, amitől a massza gyorsabban sűrűsödik.

INS, keménység, habzás, ápoló-, tisztító hatás, jód számolása.

pl. INS ennél a szappannál:

300 x 145 = 43.500
250 x 258 = 64.500
250 x 105 = 26.250
200 x  56 = 11.200

összesen: 145.450 ezt osztom a zsírmennyiséggel: 145.450 : 1000 = 145,45

Értékek:(leírások a táblázat alatt) INS (136-170) Keménység (15-59) Tisztító hatás (12-22)
Ápoló hatás (44-69) Habzás (14-46) Krémesség (16-48)  Jódszám (41-70)

Többi értéket ugyan így kell számolni. Adatok a táblázatban.

OlajokSAP

 

INS (136-170): Ez egy tapasztalati szabály. Dr. Robert S. McDaniel alkotta meg a könyvében, és főként annak a problémának a a megoldására szolgál amit kezdő szappanfőzők olyan gyakran elkövetnek: hogy olyan lágy szappant készítenek, ami nem jön ki a formából. A számolása azon egyszerű megfigyelésen alapul, hogy minél nagyobb a SAP és minél kisebb a jódszám, annál keményebb egy szappan. Számítása egyszerű: A KOH -ra vonatkozó elszappanosítási számból kivonjuk a jódszámot. Persze ez így túl durva számolás lenne, ezért a szerző megengedte magának, hogy tapasztalata alapján módosítsa ezeket az értékeket. Az itt látható számok az ő könyvéből származnak, kivéve ahol azok nem szerepelnek, ilyenkor a fent leírt módszert alkalmaztuk…Minél nagyobb az INS, annál keményebb a szappan.

Keménység (29-59): Ha túl kicsi ez az érték, akkor a szappan krémes állagú marad, és nehéz lesz kiszedni a formából. Ez lehet akár cél is: így készülnek a krémszappanok. De ha szilárd szappant szeretnénk, akkor tartsuk ezt a számot a kijelőlt határok között… (számítása: laurinsav+mirisztinsav+palnitinsav+sztearinsav)

Bőrápoló tulajdonságok (44-69): Ez főként a szappan bőrpuhító és hidratáló hatásának mérőszáma, nem a valódi bőrtápláló hatás. Hívhatnánk inkább “hidratáló hatásnak” is. (számítása: ricinolénsav+olajsav+linolsav+linolénsav)

Tisztító hatás (12-22): Az olajsavak nem mindegyike oldja egyformán a zsírcseppecskéket. a legjobban a rövid(ebb) szénláncú karbonsavak tudják emulgeálni a bőrön előforduló szennyeződéseket.  Azokból az olajokból készült szappanok tisztítanak tehát a legjobban, amik ezeket a zsírsavakat tartalmazzák: kókuszolaj, vaj, babassu olaj, vagy pálmamagolaj. Az utóbbi kettő sajnos sehol nem kapható itthon, ezért nem is kerültek fel a fenti listára. Vigyázzunk azonban a tisztító hatással: ha olyan szappant készítünk, aminek túl sok laurin-és mirisztinsav van, akkor  ez a bőrünkről nagy mennyiségben távolítja el a hasznos védőréteget is: irritálhatja a bőrünket. (számítása: laurinsav+mirisztinsav)

Habzás (14-46): Nagy, buborékos habot ugyanazok az olajsavak okoznak, mint amik a legjobban tisztítanak, meg persze a ricinolénsav, ami szuper emulgeátor. Vigyázzunk azonban a csodaszernek számító ricinusolajjal: extrém módon lágyítja a szappant. A fenti listán szereplő “0” keménység csalóka: lehet hogy inkább -10-et kéne írni helyette. (számítása: laurinsav+mirisztinsav+ricinolénsav)

Krémes hab (16-48): A sztearinsav és a palmitinsav is habzik, de nem nagy buborékokat, inkább krémes finom, kis-buborékos, de stabilan megmaradó habot képez. Azok a szappanok, amelyekben ezek a zsírsavak vannak többségben, igazi finom habot képeznek, vagy csak kicsit habzanak. A tej hozzáadása a szappanokhoz szintén ezt a hatást erősíti. (számítása: palnitinsav+sztearinsav+ricinolénsav)

Jódszám (41-70): Az az ökölszabály, hogy minél kisebb ez az érték, annál keményebb a szappan. Tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy 100 g olaj hány g jóddal reagál. A reakció során a kettős kötések felvesznek 1 jódmolekulát (2 db jódatomot).

forrás: hazikence.hu, hosszuhomlok.hu

Comments are closed.