Nagyon finom torta, nem csak karácsonyra…

torta (23)

 

torta (22)

Ez a torta, illetve sütemény, mert nem csak torta alakban készítem. Karácsony előtt egy-két héttel szánok rá időt, és megsütöm a lapokat.

Ha sütinek sütöm – akkor 4 lapot szoktam egy süteményre számolni, így általában négyszeres adagot sütök, hetekig eláll a tészta, ha megkívánjuk, csak a krémet kell összeállítani hozzá, és már kész is.

Itt most tortaként mutatkozik be.
(a recept nem most készült, a receptjeim költöznek erre az oldalra)torta (20)

Hozzávalók:

tészta:

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg méz
  • 8 dkg vaj  (margarin)
  • 50 dkg liszt
  • 10 g szódabikarbóna
  • 4 dkg  kakaópor
  • fél csipet só
  • 2 tojás

krémbe:

  • 4 csomag vaniliás pudingpor
  • 1,3 l tej
  • 6 dkg cukor
  • 20 dkg vaj (margarin)
  • 20 dkg porcukor

Csokimáz:

  • 3 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál cukor
  • kevés víz
  • 6 dkg vaj (margarin)

Tésztához  valókat összegyúrjuk,  egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap 6 felé osszuk, vékonyra nyújtjuk és egyforma kör alakra formázzuk. Én a tortaforma gyűrűjével szaggatam ki. A leeső részekből még egy lapra való lett, így 7 lap sült ki.
A krémhez a pudingot megfőzzük, belekeverjük a kristálycukrot , majd a porcukorral  habosra  vert margarinhoz adagoljuk kanalanként.
A krémet megpróbáltam egyenlően elosztani, hogy minden lapra kb ugyan annyi jusson, így rétegeztem. Az oldalát is lekentem, a tetejét viszont nem.
A tetejére csokimázt készítettem.
A kakaót, cukrot edénybe tettem,  annyi vízzel öntöttem fel, hogy össze lehessen keverni. (nem baj ha kicsit több lesz, elpárolog úgyis) Közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főztem, míg besűrűsödött. Ekkor a tűzről levéve beletettem a vajat,  jól elkevertem, ezzel öntöttem le a legfelső lapot, hagyva  had folyjon le az oldalán is.
Apró szemű díszítő cukorral szórtam meg.

torta (24)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?