Zsálya

holt_732-283Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is. Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival.

Orvosi zsálya termesztése kertben

Szerencsére kertben történő nevelése egyszerű, ugyanis egy eléggé igénytelen növényről van szó. Ha szeretnénk kihasználni, az orvosi zsálya gyulladás és izzadáscsökkentő hatását, nincs más teendőnk, mint egy nagyon világos, napos helyet választani számára, ahol a hőmérséklet is kellőképpen magas. Víz és páratartalom igénye is alacsony, jó választás tehát, ha nem szeretnénk az öntözéssel különösebben foglalkozni, de mégis mutatós, virágzó növényt akarunk tartani. Miután elvirágzott célszerű visszavágni, ezen kívül egyéb teendőnk nem akad vele.

Felhasználási lehetőségei
Gyógyászati célra használható leveleit a júniustól, júliustól kell begyűjteni, úgy, hogy a leveleket eltávolítjuk a szárról. A levelekből forrázat valamint tea is készíthető. Teájával kezelhető, a torokgyulladás, fogínygyulladás valamint a száj gyulladása is. Belsőleg felhasználva, az emésztési problémákat orvosolhatjuk vele. Nem utolsó sorban, aromás fűszernövény, amellyel főként hal és húsételeket ízesíthetünk.

A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak.

A zsályatea hatását elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejtik ki, izzadás, bélhurut kezelésére kiváló. Egyes országokban ezért is nevezik növényi aszpirinnek. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésére. Náthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a leveleket. A gyógytea jó hatással van a fogíny-, száj- és torokgyulladásra. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas.

zsalya

Külsőleg

… vagyis amikor nem megisszuk (az izzadásgátló fürdőn túl…). A gyulladáscsökkentő hatás miatt előszeretettel használják – például fahéjolajjal vagy őrölt fahéjjal párosítva – házi szájöblítésre a zsályateát, ez a keverék még a fogínygyulladás és ínysorvadás ellen is hasznos.

Nedvező égési sebeknél, ekcémánál is kiválóan alkalmazható a nedves vattás lemosás – persze csak óvatosan! Szintén zsályakivonanot tartalmaznak a pikkelysömör és más kiütések ellen alkalmazott gyógynövény-alapú készítmények és a természetes izzadság gátlók is. Ha már minden mesterséges szert kipróbáltál, de még mindig korpásodik a hajad, próbáld ki a kicsit töményebb zsályateát a fejbőrödbe masszírozni, van aki esküszik a zsálya hajhullás-csökkentő hatására is…

Ha a bio dolgok kedvelője vagy, és van benned némi kísérletező hajlam, egy narancs és egy citrom alaposan megmosott, lereszelt héját zsályával és rozmaringgal összefőzve, leszűrve, almaecettel és desztillált vízzel összekeverve nagyszerű tonikot kotyvaszthatsz a tág pórusú, pattanásos, zsírosodásra hajlamos bőrre. A megmaradt naranccsal és citrommal pedig egy jó limonádéval jutalmazhatod az eredményes munkát…

A konyhában

Nem mondunk újdonságot, ha a kijelentjük: a zsálya a konyhában is csodát tesz. Ismert tény, hogy a rómaiak a zsályát – a  rozmaringgal együtt a húsok tartósítására is használták. Első sorban íze miatt, de amiatt is, hogy  a zsíros ételek emésztését könnyebbé teszi, leginkább szalonnás ételekhez, nehezebb sültekhez, bárányhoz, birkához, malacsültekhez javasolják a szakemberek. Lehet szószok alapanyaga-íze, de lehet akár különféle göngyölt húsok ízesítője, díszítője. Ha van benned kísérletező kedv, megpróbálkozhatsz egy sonkás-zsályás süteménnyel is, bár ehhez valóban gourmandnak kell lenned…

forrás 1

forrás 2 

forrás 3

 

Hozzászólások

hozzászólás

Comments are closed.