Ánizs

LEÍRÁS
Az ánizs egyéves, lágy szárú növény, 30-70 cm magas, levelei változatos alakúak, virága halvány, zöldes fehér összetett ernyővirágzat, termése ikerkaszat. Magyarországon, Németországban és a tőlünk keletre fekvő országokban az ánizs kis, sötét magvú változatát, míg Spanyolországban, Olaszországban nagyobb, világos színű termést adó változatát termesztik. Igényes növény, hűvös klímán, sekély termőrétegű, nehezen felmelegedő, kötött talajokon nem termeszthető eredményesen. Nem csak a talajra, de a megfelelő mennyiségben és időben lehullott csapadékra és a kiegyenlített tápanyagellátásra is érzékeny növény. Géncentruma a Mediterráneum, a Római Birodalom egész területén és Egyiptomban sokoldalúan használták ezt a jellegzetes illatú fűszernövényt. Gyógyászati felhasználása miatt különösen fontos hogy drogja, a szárított, érett ánizstermés ne tartalmazza a mérgező bürök, csattanó maszlag vagy a beléndek magvait, ezért a gyomirtásra különösen a terméskötés időszakában nagy figyelmet fordítanak. Az ánizs Hollandiában igazán népszerű, Mikulás ünnepén és Karácsonykor az elmaradhatatlan pepernooten-t és speculaas-t ízesítik vele, mindkettő hagyományos, fűszeres aprósütemény.

TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI SZEREPE
Az ánizsolaj egyaránt kifejti jótékony hatását a vizeletkiválasztó-, emésztő-, és légzőszervrendszeren keresztül. Köptető, baktericid hatású a légutakban, serkenti az emésztőnedvek elválasztását a tápcsatornában. A bélrendszerben enyhíti a görcsös állapotot, a gázképződést és a székrekedést. Vesekőbetegségeknél görcsoldó hatása miatt is használják. Csecsemők szélhajtó teájának és antireumatikus bedörzsölő szereknek is hatékony alkotóeleme.

KOZMETIKAI HASZNÁLATA
Az ánizsolajat kozmetikai készítményekben, masszázsolajakban, aromaterápia során baktericid, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító hatása és kellemes illata miatt gyakran használják. Más gyógynövények mellett a gyulladt, aknés bőr kezelésében játszik jótékony szerepet.

forrás 

Gyógyító hatás: Az ánizsolaj legfontosabb hatóanyagai az ánizssav, az anetol, az ánizs aldehid és az acetaldehid. Az illóolaj enyhíti az emésztési és kólikás panaszokat, valamint az idegi eredetű gyomorpanaszokat. Alkalmazható görcsös menstruációs fájdalmakra és migrénre. Légúti panaszok esetén nyákoldó.

A jó közérzetért – Az ánizsolajat tartalmazó szájöblítő frissíti a leheletet és ápolja a szájüreg nyálkahártyáját. Gátolja a baktériumok szaporodását, ezzel megakadályozza a kellemetlen szájszagot és az ínygyulladást.

Csillapítja a migrént – Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása révén az ánizsolaj enyhíti a fejfájást és a migrént. Szükség esetén masszírozzunk a homlokunkba és nyakszirtünkbe egy-egy csepp ánizsolajat, majd feküdjünk le néhány percre.

Elősegíti a szervezet méregtelenítését – Az ánizsolaj belsőleg alkalmazva elősegíti a szervezet kitisztulását a fogyókúra alatt. Adhatjuk gyümölcslevekhez és zöldségkoktélokhoz. Kímélő méregtelenítő hatású az ánizsesszenciával készült fürdő.

Segít menstruációs fájdalmak esetén – Egy nyugtató meleg (de nem forró) fürdő néhány csepp ánizs- valamint muskotályzsálya-olajjal görcsoldó hatású, enyhíti a hát- és alhasi fájdalmakat.

Enyhíti a megfázás tüneteit – Az aromamécsesben alkalmazott ánizsolaj enyhíti a nátha tüneteit, felszabadítja a légzést.

ÉRDEMES TUDNI – Egy-két korty ánizsolajos tiszta vodka (vagy pálinka) serkenti az emésztést. Keverjünk el egy liter szeszeben 15 csepp ánizsolajat, és hagyjuk állni két hétig.

FIGYELEM! – A hígítatlan ánizsolaj irritálhatja a bőrt, allergiás reakciót válthat ki. Az illóolajat mindig kis mennyiségben használjuk, hígítva és nem túl hosszú ideig. Terhesség alatt a használata tilos!

FELHASZNÁLÁSA

KÜLSŐLEG
-Az ánizsolaj rendszeres belégzése elősegíti az elhúzódó hörghurut gyógyulását. Egy liter forró vízhez adjunk két csepp ánizs- és egy csepp kamillaolajat.

forrás

Hozzászólások

hozzászólás

Comments are closed.