A természetes szappan készítése házilag

 

DSC_0023A cikk forrása a http://www.ilmiosapone.it/, amelyet az “Il mio sapone naturale”
(Az én természetes szappanom) című könyv szerzői, Patrizia Garzena és Marina Tadiello
hoztak létre. Patrizia és Marina több mint 10 éve gyűjtik tapasztalataikat a
szappankészítés terén, s a könyv tavaly harmadszor jelent meg Olaszországban,
mint bestseller.

Ez a két fantasztikus hölgy a honlapon aránylag röviden, de nagyon
világosan írja le a szappankészítés elkezdéséhez alapvető információkat,
amelyeket igyekeztem lefordítani, illetve egy kicsit kiegészítettem a magam tapasztalataival.

Alapvető hozzávalók

A természetes szappan három fő összetevője:

Állati zsírok és/vagy növényi olajok
Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk

A zsírok/olajok, a nátronlúg és a folyadék alapvető hozzávalók, mert ezek nélkül nem lehet szappant készíteni.

Folyadékok

Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált viz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.
Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot.
A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja, vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
Tej – a legjobb, ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.

Nátronlúg

A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka annak, hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat!

Zsírok

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható, és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:

Bázis zsírok – Azok a zsírok, amelyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.

Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olivaolajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.

Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, amelyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.

A tápláló zsírok általában drágábbak és nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula-olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.

Fakultatív hozzávalók

Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.

Illatanyagok

Két fajta illatanyag közül választhatunk:

Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, amelyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak, ha nem bánunk velük óvatosan.
Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, amelyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol- vagy olaj alapú bázisban.

A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt valódi 100%-os illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk szintetikus, gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó kémiai illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek irritálják a bőrt, károsítják az agyat!

Színezékek

Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények, mint például a kurkuma, az algák, az indigó, a henna, a báránypirosító vagy más néven alkanna), vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.

Egyéb természetes adalékok

Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos, hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk, és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.

Antioxidánsok

A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.

Az egyetlen probléma, ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony anti-oxidáns, amely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható, a rozmaring kivonat (ROE).

Eszközök és formák

A otthoni szappankészítéshez nincs szükség semmiféle speciális eszközre vagy berendezésre. Elég körülnézni a konyhában ahhoz, hogy megtaláljuk a szükséges dolgok nagy részét.

Két fontos jellemző, aminek meg kell feleljenek a használatra kiválasztott eszközök és formák:

Ellenállóság a lúggal és savakkal szemben
Hőállóság

Biztonsági eszközök

Konyhai gumikesztyű
Professzionális védőszemüveg vagy uszószemüveg
Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

A biztonsági eszközöket minden egyes alkalommal fel kell vennünk, amikor a lúgot mérjük, amikor a lúgot feloldjuk a vízben, amikor a lúgot az zsírokba öntjük és keverjük, illetve amikor a kész masszát a formába öntjük. A gumikesztyűt pedig fel kell vennünk akkor is, amikor a szappant felvágjuk, illetve minden alkalommal, amikor a még friss szappanhoz nyúlunk.

Eszközök a hideg eljáráshoz

Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez;
Hőmérő, amelyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum-10°Cés +110°Cközött mozog;
Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez;
Egy hőálló üveg- vagy kerámiakancsó, amely ellenáll a nátronlúg vízes oldata által termelt magas hőnek;
Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére;
Fakanál;
Botmixer;
Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására.

Ha szeretnénk a meleg módszerrel kísérletezni, ezeken az eszközökön kívül, amelyek alapvetően szükségesek, be kell szereznünk egyéb dolgokat, asszerint hogy milyen főzési technikát alkalmaznánk.

Ebben a cikkben csak a hideg eljárásról írok, egyrészt mert én ezt tanultam és ezt alkalmazom, másrészt mert ez a szappankészítés legegyszerűbb módja, illetve a legalkalmasabb a szappankészítést most kezdők számára.

Formák

A hideg vagy meleg eljárással készített szappan formái meg kell feleljenek néhány alapvető elvárásnak:

Rugalmasság, hajlékonyság anélkül, hogy eltörnének, amikor a kész szappant eltávolítjuk;
Hőállóság, különösen a meleg eljárás esetén;
Jó hőszigetelő tulajdonság a hideg eljárás esetén;
Ellenállóság a lúg, illetve az illóolajok maró hatásával szemben.

Biztonsági szabályok!

Mielőtt nekikezdenétek az otthoni szappankutyulásnak, olvassátok nagyon figyelmesen ezeket a biztonsági szabályokat. Tanuljátok meg kívülről, és minden alkalommal fokozott óvatossággal tartsátok be őket!

Emlékezzetek: minden alkalommal, amikor más típusú zsírt alkalmaztok a receptben, vagy bármilyen mennyiségváltoztatásnál újra kell számítani a lúg ès a folyadék mennyiségét is.

Tartsátok a nátronlúgot az eredeti, hermetikusan lezárt dobozában, gondosan elzárva a gyermekkezek illetve a háziállatok hozzáférése elől.
A nátronlúg egy nátrium-, oxigén- és hidrogénatom által felépített alkáli vegyület, kémiailag nagyon érzékeny, instabil, könnyedén lép veszélyes kémiai reakcióba a különféle anyagokkal. Erősen maró hatású, korrodáló, a bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezéskor (spriccelés, belélegzés, lenyelés) nagyfokú égési sérülést okoz.
Használjatok védőszemüveget, gumikesztyűt és szájmaszkot, amikor a lúggal dolgoztok, méritek, vízben oldjátok, illetve amikor a zsírokhoz keveritek.
Vegyetek kesztyűt akkor is, amikor a friss szappant kézbe veszitek, daraboljátok, illetve a hideg eljárással készült szappant az érlelés első két hetében is csak kesztyűben fogjátok meg. A friss, még ki nem száradt szappanok irritálhatják a bőrt.
A nátronlúg mérésére használjatok eldobható edényt (pl. műanyag poharakat), és használat után azonnal dobjátok ki. Használhattok egy aránylag széles csészét is, de a használat után azt is azonnal mossátok el folyó víz alatt.
Öntsétek a lúgot a folyadékba, és sosem forditva! A lúgra öntött folyadék azonnali és nagyon heves kémiai reakciót provokál, amely a lúg veszélyes spriccelésével jár. Mindig a lúgot adagoljuk a folyadékba, kis adagokban, és lassan, de alaposan elkevergetve.
A lúg a folyadék hőmérsékletét nagyban megemeli, akár80°Cfölé is. Használjatok hőálló edényeket, és legyetek óvatosak. Az elővigyázatosság kedvéért tegyétek az edényt a mosogatókagylóba, mialatt a szódát elkeveritek a folyadékkal: abban az esetben, ha hirtelen eltörne, a lúgoldat egyenesen a mosogatóba tud ömleni, anélkül hogy bárkiben vagy bármiben kárt okozna. Emlékezzetek, hogy a bizonyos folyadékokban (tej, méz, gyümölcslevek) jelenlévő cukor megemeli a kémiai reakció hőmérsékletét.
Ne használjatok olyan eszközöket, amelyeket másra is használtok. Amikor szappant készítetek, ne hagyjátok, hogy a kiváncsi gyerekek vagy háziállatok hozzáférjenek a lúgos keverékekhez. Tanítsátok meg családtagjaitoknak is ezeket a szabályokat, és ne engedjétek senkinek, hogy segítsen nektek, amennyiben nem ismeri őket tökéletesen.
Szenteljétek a szappannak a ház és az életetek egyik nyugodt sarkát; ne kezdjetek szappankészítésbe mialatt főztök, tévét néztek, vagy amikor vendégek vannak, akik nem ismerik a biztonsági szabályokat.
Egy a lúgos anyaggal való véletlenszerű érintkezés után azonnal mossátok le az érintett bőrt bőséges hideg folyó vízzel; emlékezzetek, mindig kéznél kell tartani ecetet, ami temészetes módon semlegesíti a lúg hatását. A lúgos anyag szemmel való érintkezése esetén mossatok szemet bőséges vízzel, és azonnal forduljatok orvoshoz. Az anyag lenyelése esetén pedig azonnal rohanjatok a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára!

A hideg eljárás

A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki, amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.

Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:

Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.
A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.
Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára, hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.

Csináljunk együtt szappant

Alapvető hozzávalók:

1kg olivaolaj
128gr nátronlúg (NaOH)
300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

10ml levendula illóolaj
1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
1 evőkanál szárított levendulavirág

1. Lépés: a munkaasztal előkészítése

Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van, amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral, vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt, amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.

2. Lépés: a lúgoldat elkészítése

Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hülni.

3. Lépés: a zsírok előkészítése

Tegyétek az acél lábost a mérlegre, és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre, és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olajnak nem kell nagyon felmelegednie.

4. Lépés: a fakoltatív hozzávalók előkészítése

Mialatt a lúgoldat hül és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizslisztel. Daráljátok fnomra a levendulavirágot.

5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz

Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.

6. Lépés: a “szalag-fázis”

Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat -amit az imént húztatok- megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat, és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.

7. Lépés: a “zselé-fázis”

Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.

8. Lépés: az érlelés

Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok, hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olivaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.

Hogyan írjunk saját szappan receptet?

A szappan minősége elsősorban a zsírok kombinációjától függ.

Meg kell ismernünk a különféle összetevőket, és meg kell tanulnunk kombinálni őket aszerint, hogy milyen tulajdonságukat szerenénk kihasználni, illetve hogy a szappant milyen fő tulajdonságokkal szeretnénk felruházni.

Aztán meg kell tanulnunk a szükséges lúg és a folyadék mennyiségének kiszámítását, amely a zsírok típusának és súlyának függvénye. Nagyon fontos tudni meghatározni a lúg pontos mennyiségét, amely a felhasználni kívánt zsírok elszappanosításához szükséges.

Kezdjetek egy már kipróbált receptel, majd próbáljátok egy kicsit módosítani azt, újra számítva a lúg mennyiségét minden alkalommal, amikor változtattok a zsírok kombinációján vagy mennyiségén.

Ne kezdjetek szappankészítésbe anélkül, hogy ismernétek és betartanátok a biztonsági szabályokat.

A zsírok kiválasztása és kombinációja

Kivéve az olívaolajat, kerüljétek egyetlen zsír használatát a szappanban. “Egységben az erő”: a zsírok kiegyensúlyozott zsírkeveréke gazdag és nagyszerű tulajdonságokkal felvértezett szappant eredményez. Ha úgy döntötök, hogy a barátokat is meg szeretnétek ajándékozni a szappanotokkal, mellékeljétek mindig a szappanhoz az összetevők teljes listáját.

A lúg mennyiségének számítása

A lúg megfelelő mennyiségének meghatározása két dolgtól függ: a választott zsírok sokféleségétől és egyedi tömegétől. A különféle zsírok bizonyos mennyiségének elszappanosításához bizonyos mennyiségű lúg szükséges.

A szappanosítás együtthatói jelzik azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 grammzsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít, úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítás tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

Hogy világosabb legyen: Az olívaolaj esetében,1 kgolajat134 grammnátronlúg szappanosít el (ez az előbbiekben említett SAP). Mivel 1L olivaolaj súlya NEM 1kg, hanem kb.900 gramm, ezért

900×0.134 =120 gramm, tehát a 900gr olivaolaj teljes elszappanosításához 120gr nátronlúg kell. Ezzel a mennyiséggel nagyszerű mosószappan készíthető.

Amikor a recept több zsírt kér, meg kell találnunk a lúg mennyiségét minden egyes zsírtípushoz, majd összeadni ezeket.

A lúg leszámitolása

Ahhoz, hogy a szappan gyengéd legyen a bőrhöz, csökkentenünk kell a nátronlúg mennyiségét. Ez a százalékos csökkentés a „leszámitolás”, azt jelenti, hogy a szappanban az olaj egy bizonyos részét megszappanosítatlanul hagyjuk, hogy ezzel a szappant gyengédebbé tegyük a bőrhöz. Ezt nevezik az angolban superfat-nek, ami általában 3-8% között határozunk meg.

A superfat alkalmazására eddig általam megismert két módszer:

Az egyik, amit Magyarországon a leggyakrabban alkalmaznak, hogy a kész masszához a szalag-fázisban plusz olajmennyiséget adagolnak valamilyen bőrápoló olajból.

A másik, ahogy én tanultam, és amit személy szerint alkalmazok, hogy a szükséges lúg mennyiség kiszámításánál néhány százalékot levonok a végösszegből, s így az összes olaj egy része marad megszappanosítatlanul.

Az egyedi ízléstől, a szappan felhasználásának céljától és az egyedi bőrtípustól függően mindenki annyi “superfat”-et használ, amennyit akar, minél nagyobb a superfat, a szappan annál inkább válik gyengéddé a bőrhöz, de annál inkább válik puhábbá, illetve képez kevesebb habot.

A mosakodásra készített szappanokba érdemes 4-6%-al, a samponszapanokba pedig 7-8%-al kevesebb lúgot kalkulálni. Így az olajnak ez a mennyisége megszappanosítatlanul marad, tehát meg fogja őrizni a teljes, eredeti bőrápoló hatását.

Például ha egy szappant 5% superfat-el készítünk (ez a leggyakrabban alkalmazott), a 900gr-nyi olajhoz 900×0,134 x 0,95 = 115, tehát 5%-os superfat-el a 900gr olajhoz 115gr a szükséges nátronlúg mennyiség.

A folyadék mennyiségének számítása

A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával.

A folyadék és a lúg kalkulációjához rengeteg táblázat kering interneten, közülük néhány:

http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php
http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp
http://www.ilmiosapone.it/download.html
http://sapone.ilbello.com/convertitore.php

A szappan újrahasznosítása

A szappan fantasztikus átváltozó művész. Elég egy reszelő és egy lábos a receptetek átalakításához.

Egy már kész szappan átalakítása, “személyre szabása” tökéletes lehetőség azoknak, akik nem szeretnének a lúggal játszadozni, de nagyszerű módja a szappanmaradékok, vagy a nem túl jól sikerült szappan újrahasznosításának is.

A természetes szappan a legalkalmasabb az átalakításra, újrahasznosításra. Glicerinben gazdag, jobban formázható, képlékenyebb a kereskedelmi forgalomban kapható társainál, és könnyen felolvasztható, tömör és krémes.

Ha a vásárolt szappan mellett döntünk, keressünk mindenképpen olyan szappanokat, amelyek teljesen tiszták, természetes összetételűek (Maseille-i, Kasztíliai, Aleppo-i szappan, Magyarországon az “Olívia”, a “Pálma”, a “Manna” vagy az egyszerű adalékmentes mosószappan stb). Emlékezzünk viszont, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható szappanok könnyen oldódnak, de csomósodásra hajlamosak, és nagyon gyorsan szilárdulnak.

A szappan átalakításának, újrahasznosításának legegyszerűbb módja a gőzfürdő. Egy lereszelt és gőzfürdő felett felolvasztott szappanhoz adhatunk tápláló olajokat, illatanyagokat, szinezékeket.

Eszközök

Egy nagylyukú reszelő, vagy kés, majd daráló a szappandarabok aprítására
Két inox acél lábas, egy kisebb és egy nagyobb, a szappan felolvasztására
Kanalak a méréshez és fakanál a kevergetéshez
Formák, bármilyen anyagú vagy formájú. Az újrahasznosított szappan nem lúgos, nyugodtan alkalmazhatunk mindenféle formát, de a rugalmasak és hőállóak a legjobbak.

Eljárás

Reszeljétek le a szappant és tegyétek a kisebb lábasba.
Spricceljétek be egy kis vízzel, tejjel vagy gyógynövény-főzettel, és hagyjátok pihenni néhány órára, a legjobb, ha egész éjjelre. A kereskedelmi forgalomban kapható szappanok több vizet igényelnek. Kezdjetek 1-2 evőkanálnyival minden 100gr-nyi reszelékhez.
Melegítsetek vizet a nagyobik lábasban, és tegyétek rá a kisebbet a szappanreszelékkel. A víznek csendesen forrnia kell.
Hagyjátok melegedni a szappant legalább egy órán át, és ellenőrizzétek néha-néha, hogy meg ne égjen. A bolti szappanokhoz általában ilyenkor is kell egy kis vizet adni, a szükséges víz mennyisége függ a márkától és a szappan minőségétől.
Ellenőrizzétek, hogy a felolvadt szappan krémes és homogén legyen. Emlékezzetek, hogy a bolti szappanok csomósodásra hajlamosak.
Amikor a szappan állaga tetszetős, vegyétek le e tűzről, és hagyjátok pár percig hülni.
Adjatok a masszához olajokat, illóolajakat, szinezéket vagy egyéb összetevőt (liszt, méz, fűszerek, stb) a tetszésetek szerint.
Öntsétek a szappanmasszát a formákba egy kanállal, és próbáljátok kiegyenlíteni a felszínét.
Hagyjátok a szappant száradni néhány napig, majd vegyétek ki a formákból, és szárítsátok tovább, míg ki nem szárad teljesen.
Az újrahasznosított szappannak nincs szüksége érlelésre, azonnal használható.

forrás: http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html

 

kenceAlapanyagok
alapanyagokról, kellékekről, hozzávalókrólillóOlajok
alkalmazásukról, hatásaikrólZsírok, olajok
kencekészítéshez használt olajok, zsírok

Nátrium-Hidroxid
szappankészítéshez használt lúgról

Sheavaj

Macerátum készítése

 

 

A természetes szappan készítése házilagA szappankészítés alapjai

Tudnivalók a szappankészítésről, avagy amit eddig összegyűjtöttem

Alapanyag kiszámolása

kenceWebáruház
kence készítéshez szükséges alapanyagok
beszerzéseinek weboldalai

kenceLinkek
kencét készítők weboldalai

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?