Olívaolaj

Az olívaolaj előnyös tulajdonságai

Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros 146szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét. Az LDL csökkentésének köszönhetően a szív- és érrendszer támogatásában vesz részt. Újabban olyan tanulmányok is napvilágot láttak, melyek szerint csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának esélyét is.

Az olívaolaj nagyon sok természetes antioxidánst tartalmaz, A-, E-, D- vitamint és béta-karotint. A szervezet számára létfontosságú telítetlen zsírsavak, linolsav, linolénsav és arachidonsav is megtalálható benne.  A zöld színű olívaolaj finomabb, mint a sárga színű. Az olívabogyó maradékból további vegyi úton történő olajkinyerési eljárással készül, az ún. sansa olaj, mely 1%-ban tartalmaz extra szűz olívaolajat, melynek élettani hatása nem ismert. Ezzel szemben az extra szűz olívaolaj az olajbogyó első sajtolásának eredménye, mely mentes mindenfajta vegyi eljárástól, ezáltal a természetes íze megmarad. Az extra szűz olívaolaj tartalma 100%.

Az olívaolaj szervezetre gyakorolt jótékony hatásai közt találjuk az izomsejt-erősítő, a gyomorsavcsökkentő, a kalcium beépülését elősegítő, a szem, haj és a bőr egészségét megőrző, a koleszterinszintet csökkentő, értágító, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatást. Remekül használható a terhességi striák, csíkok megjelenésének megelőzésére, száraz bőr kezelésére, székrekedés ellen vagy akár gyomorpanaszok enyhítésére.

olajok

Az olívaolaj bőrre gyakorolt jótékony hatásai

– gazdag E-vitamin tartalma miatt regeneráló, ránctalanító hatású,

– gazdag antioxidáns tartalma miatt sejtregeneráló, öregedésgátló hatású

– nyugtató hatású, a bőr felszínét puhává és simává teszi

– növeli a bőr immunitását

– nyúzott, megviselt bőr esetén látványos regeneráló hatású

– heg- és sebgyógyító hatású

Olívaolajjal készült kozmetikumok

Száraz bőr esetén válasszunk olívaolajban gazdag szappant, mely intenzíven táplálja és hidratálja a bőrt. A bőr felszíne selymessé válik majd, a fiatalos bőr hosszútávon való megőrzéséhez nagyban hozzájárulhat. Érdemes még száraz bőr esetén az olívaolaj tartalmat kecsketejjel kombinálni.

Hajhullás megelőzésére szintén használhatunk olívaolajat. A hajtövek regenerálásénak céljából kend be a hajas fejbőrt olívaolajjal, majd masszírozd be gyengéden, ezután hagyd hatni éjszaka, majd felkeléskor mosd le.
A fényes és hidratált haj elérésének érdekében 1 tojás fehárját, 2 evőkanál citromlevet és 1 evőkanál olívaolajat keverj össze és hagyd hatni 10 percig majd ezután alaposan mosd ki a hajadból! Hajvégápolás céljából, kend be a hajvégeket és hagyd a hajon 20 percig törülközőbe csavarva.

A kéz ápolására az olívaolajat, a mézet és a citromlevet ugyanakkorra mennyiségben adagolva keverd össze és kend be a kezed vele akár minden nap és mindenképp hűtőben tárold!

Töredezett, szétváló körmök erősítésére érdemes esténként 3:1 olívaolaj-citromlé keverékbe beéztatni körmeidet, majd törülközővel betakarni és minél tovébb így hagyni akár reggelig is. Rendszeres alkalmazással a körmeid fényesek, erősek és ellenállóak lesznek.

Testradírozás esetében az olívaolajba rakj nagy szemű himalájai kristálysót, majd kend be vele a tested körkörös mozdulatokkal, Kiváló bőrpuhító, bőrápoló és igen olcsón előállítható.

Olívaolajak

A kifejezés a kizárólag az olajbogyóból (az olajfa [Olea europaea L.] termése) nyert olajakra használható, kivéve az oldószeres kivonással vagy újraészteresítéssel nyert olajakat. Nem nevezhetők olívaolajnak a más olajokkal alkotott keverékek.

  • Szűz olívaolajak (virgin olive oils): a megnevezés azt jelenti, hogy az olajat az olajfa terméséből nyerik tisztán mechanikus úton (préseléssel vagy centrifugálással) meghatározott körülmények között (különös tekintettel a hőmérsékletre), így biztosítva, hogy nem változik meg az olaj összetétele. Szűz olívaolajaknál a préselésen kívül csak a mosás, dekantálás, centrifugálás és szűrés műveletei hajthatók végre.
  • Közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolajak (virgin olive oils fit for consumption as they are): a következő minőségi kategóriákat tartalmazza:
  • Extra szűz olívaolaj (Extra virgin olive oil): közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolaj, amelynek olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot és az előírt érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók ízhibára adott pontjainak mediánja 0, továbbá gyümölcsös karaktert aznosítottak). Az extra szűz olívaolaj az olívabogyóból nyerhető legjobb minőségű olaj, de a termelőtől és gyártótól függően igen nagy változatosságot mutatnak. Az extraszűz olívaolaj aromaanyagai révén leginkább közvetlen fogyasztásra alkalmas (például salátákhoz, majonézbe stb.), sütéshez a jellegtelen ízű és höre bomló anyagoktól mentes finomított olívaolaj alkalmasabb.
  • Szűz olívaolaj (Virgin olive oil): közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolaj, amelynek olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 2 tömegszázalékot és az előírt érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók ízhibára adott pontjainak mediánja 0 és 3,5 közötti, továbbá gyümölcsös karaktert aznosítottak).
  • Közönséges szűz olívaolaj (Ordinary virgin olive oil): közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolaj, amelynek olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 3,3 tömegszázalékot és az előírt érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók ízhibára adott pontjainak mediánja 3,5 és 6 közötti, gyümölcsös karakter azonosítása nem követelmény).
  • Közvetlen fogyasztásra nem alkalmas szűz olívaolaj (virgin olive oil not fit for consumption as it is) vagy Lampade (lámpaolaj): az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma meghaladja a 3,3 tömegszázalékot és az előírt érzékszervi követelményeknek nem felel meg (kóstolás során a kóstolók ízhibára adott pontjainak mediánja 6 feletti).
  • Finomított olívaolaj (refined olive oil): szűz olívaolajakból (mindenekelőtt közvetlen fogyasztásra nem alkalmas szűz olívaolajból) finomítással (raffinálás) oly módon nyert olívaolaj, hogy a finomítási eljárás a triglicerid-szerkezetet nem változtatja meg. Az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 0,3 tömegszázalékot és bizonyos érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók az ízt és illatot elfogadhatónak tartották). A mediterrán országokban előállított szűz olívaolaj mintegy 50%-a nem alkalmas közvetlen fogyasztásra, mivel túl magas a savtartalma, vagy az érzékszervi tulajdonságai teszik alkalmatlanná (ízhiba, például avas vagy keserű íz). Az ilyen olajokat finomítják. A finomítás során egyrészt aktív szénnel vagy más nagy fajlagos felületű anyagon adszorbeálják az ízhibát okozó anyagokat, ami egyúttal a szín- és kellemes ízanyagokat is eltávolítja. Vákuumdesztillálással az illékonyabb szabad zsírsavakat tudják eltávolítani, így csökken a nemkívánatos szabadsav-tartalom. A vákuumdesztillálás során szintén eltávozik az ízhibát okozó anyagok és aromaanyagok egy része (dezodoráció: szagtalanítás), de az értékes beltartalmi anyagok jó része (pl. tokoferol) megmarad. Az oldószeres finomítás ebben a minőségi kategóriában nem szabályos a Nemzetközi Olívaolajtanács szerint. A finomított olívaolaj íztelen, szagtalan, halvány színű és gyakorlatilag szabadsav-mentes, az olaj összetétele egyébként ugyanaz, mint a szűz és extraszűz olajak esetében. A finomított olívaolajat ritkán hozzák közvetlenül élelmezési célre forgalomba, hanem többnyire szűz vagy extra szűz oliva olajat adnak hozzá (ezek aránya ritkán haladja meg a 25%-ot), így az érzékszervi tulajdonságai közelebb kerülnek ezekhez az olajokéihoz, így magasabb áron értékesíthető. A finomított olívaolaj leginkább sütésre alkalmas, ugyanis az aromaanyagok jelenléte sütéskor nem kívánatos, mivel egyrészt azok íze átkerül a sütött ételbe, másrészt hő hatására lebomolva kellemetlen ízt okoznak, ami az olaj gyakori cseréjét teszi szükségessé.
  • Olívaolaj (olive oil): finomított olívaolaj és közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolajak keveréke. Az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg az 1 tömegszázalékot és bizonyos érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók az ízt és illatot jónak tartották). A hozzáadott szűz olívaolaj mennyisége ritkán haladja meg a 25%-ot, rendszerint 1% körüli, és annak érdekében adják a finomított olívaolajhoz, hogy azt „olívaolaj” néven lehessen forgalomba hozni (nem pedig a gyengébb minőségre utaló „finomított olívaolaj” néven).

Olívapogácsa-olajak vagy Sansa-olajak (olive-pomace oils)

Az olívabogyópasztából préselés után visszamaradt száraz anyag az olajpogácsa vagy törköly. Főleg a bogyók héjából, rostos húsából és magvából áll, de tartalmazza még az eredeti olajtartalom mintegy 5–8%-ét is. Gazdaságossági szempontok miatt a termelők ezt a maradék olajtartalmat is ki szokták vonni, a kivonás oldószerrel lehetséges: legelterjedtebb a hexános kioldás. Nem sorolhatók ide az újraészteresítéssel nyert olajak és a más olajokkal alkotott keverékek. Habár az olívapogácsa-olaj technikailag szintén olívaolaj, azt az oldószeres kivonás miatt a Nemzetközi Olívatanács rendelkezései értelmében „olívaolaj” néven nem lehet forgalomba hozni. A szerves kivonószerek felhasználása miatt előfordul, hogy kivonószer maradványok, illetve a kivonószer szennyezői (például rákkeltő poliaromás szénhidrogének) maradnak a forgalomba kerülő olívapogácsa-olajban.

  • Nyers olívapogácsa-olaj (crude olive-pomace oil): az olívapogácsából oldószeres kivonással nyert olaj, amelyet közvetlenül csak műszaki célokra, finomítás után emberi fogyasztásra is lehet használni.
  • Finomított olívapogácsa-olaj (refined olive-pomace oil): a nyers olívapogácsa-olajból finomítással oly módon nyert olívaolaj, hogy a finomítási eljárás a triglicerid-szerkezetet nem változtatja meg. Az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 0,3 tömegszázalékot és bizonyos érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók az ízt és illatot elfogadhatónak tartották). A finomított olívapogácsa-olaj a főleg sütésre használt finomított olívaolaj olcsóbb helyettesítő terméke.
  • Olívapogácsa-olaj (olive-pomace oil): finomított olívapogácsa-olaj és közvetlen fogyasztásra alkalmas szűz olívaolajak keveréke. Az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg az 1 tömegszázalékot és bizonyos érzékszervi követelményeknek is megfelel (kóstolás során a kóstolók az ízt és illatot jónak tartották). Ezt a fajta olajat – szűz olívaolaj tartalma ellenére – tilos „olívaolaj” néven forgalomba hozni. A hozzáadott szűz olívaolaj mennyisége rendszerint 1% körüli, és annak érdekében adják a finomított olívapogácsa-olajhoz, hogy azt „olívapogácsa-olaj” néven lehessen forgalomba hozni (nem pedig a gyengébb minőségre utaló „finomított olívapogácsa-olaj” néven).

Az olívaolaj Egyiptomban mindennapos kozmetikum volt, a mediterrán országokban pedig máig természetes orvosságként használják. Az olívaolaj sokoldalúan felhasználható, külsőleg és belsőleg egyaránt. Az olívaolaj egészségre gyakorolt jótékony hatásai között olyanok szerepelnek, mint a jobb emésztés és az anyagcsere-serkentés, illetve a nyálkahártya védelme kiszáradás ellen. Mivel az olívaolaj tele van vitaminokkal (E-, A-, K-vitamin), ásványi anyagokkal (vas, kalcium, magnézium, kálium és aminosavak) és proteinnel, a bőr, a köröm és a haj is egészséges és szép lesz tőle.

Az olívaolaj jótékony hatása a bőrre:

Az olívaolaj kémiai felépítésben minden más természetes olajnál közelebb áll a bőr által kiválasztott természetes faggyúhoz.

Az olívaolajat az olívabogyóból nyerik. Az olívafa a Földközi-medencében őshonos növény. Emiatt kiválóan hidratál, különösen a száraz bőr esetében. Olyan rendkívüli szárazságra hajlamos területek is hidratálhatóak vele, mint a könyök vagy a térd.

Az olívaolaj regenerálja a bőrszövetet, ezért rendszeres használata biztosítja a bőr puhaságát és simaságát, miközben megerősíti és feszesíti is a bőrt.

  • bf44eb149e29e9fcb5c7ed1ddfaff606ed4dfa1bKiváló bőrhidratáló arcpakolás készíthető egy evőkanál méz, egy evőkanál olívaolaj és egy tojássárgája összekeverésével. A hozzávalókat jól dolgozza össze, majd vigye fel a tiszta arcra. 15-20 percig hagyja fent, majd langyos vízzel mossa le. Ez az arcpakolás nem csak hidratálja, de tisztítja is a bőrt, és segít a bőr természetes tónusának megőrzésében.
  • Készítsen krémet olívaolajból és pépesített avokádóból, majd vigye fel az arcára. Hagyja fent 20-25 percig, majd öblítse le. Ez az arcpakolás a bőr megfiatalítását segíti.
  • Akinek rendkívül száraz bőre van, használjon extra szűz olívaolajat éjszakai krémként. Vigyen fel egy kis olajat az arcára lefekvés előtt – reggelre bőre puha és rugalmas lesz.
  • Az olívaolaj regeneráló hatása segíti a bőrgyógyulást, nyugtatja és megszünteti a bőrirritációt. Ugyanezen tulajdonsága miatt az olívaolaj a napégés kezelésére is jó: egyszerűen csak vigye fel az olajat az érintett területre.
  • Az olívaolaj azért van olyan jó hatással a bőrre, mert gazdagon tartalmaz egészséges zsírokat, fenolos antioxidánsokat, E-vitamint, szkvalént és olajsavakat. Ezek segítenek megszabadulni a szabad gyököktől és a Nap által okozott károkat is orvosolják. Ezek az anyagok csökkentik a bőrrák kialakulásának kockázatát, mivel gátolják a rákos sejtek osztódását.
  • Az olívaolaj használatával a narancsbőrnek is búcsút mondhat. Az olívaolaj regenerálja a bőrt és növeli a bőr rugalmasságát. Így nem csak a narancsbőr megjelenését gátolja meg, de a meglévő csíkokat is elhalványítja. Hetente háromszor használjon olívaolajat meleg olajos masszázs keretében az érintett területeken.
  • Ha van otthon egy üveg olívaolaj, nem kell majd drága sminklemosókat vásárolnia. Az olívaolaj nem csípi a szemet és nem olyan kíméletlen a bőrhöz, mint némely sminklemosó.
  • Az érzékeny bőrű embereknek az olívaolaj kitűnő alternatív megoldást jelenthet. Ha aggódik, hogy bőre zsíros marad az olajtól, egy általános arctisztítóval mossa le az arcát miután az olívaolajjal eltávolította a sminket. Ezáltal a maradék smink is lekerül a bőréről. Sminklemosót vagy arctisztítót is készíthet olívaolaj és ricinusolaj keverékéből. A felhasznált olajak arányai a bőr típusától függenek. Ha száraz bőre van, több olívaolajat, ha pedig zsíros bőre, több ricinusolajat használjon.
  • Az olívaolajban található antioxidánsok (pl.: E-vitamin) meggátolják a korai öregedést, a szkvalén pedig növeli a bőr rugalmasságát, amitől a bőr feszesebb és sugárzóbb lesz. Ha csökkenteni szeretné a szeme körül látható ráncokat, masszírozzon olívaolajat a szemkörnyéki területekre. Legyen óvatos a szemek körül, mivel a bőr ott könnyebben megnyúlhat.
  • Ha száraz (esetleg extrém száraz) a bőre, keverjen össze olívaolajat tengeri sóval és masszírozza a keveréket az érintett területre, hogy az elhalt bőr leválhasson. A fürdővízhez néhány evőkanál olívaolajat és néhány csepp lavender illóolajat is hozzáadhat, mivel ezek nyugtatják és hidratálják az egész testet.
  • Az olívaolaj nem csak a napégések kezelésénél kiváló, de naptejként is megállja a helyét. Keverjen össze egyenlő mennyiségű olívaolajat és teafőzetet (tealevelek vízben felforralva és leszűrve), majd a keveréket vigye fel az egész testére és arcára. Hagyja fent egy órán át, majd öblítse (de ne mossa) le, így valamennyi a bőrén marad majd a keverékből, amely természetes naptejként hat majd.
  • A megfelelő vérkeringés a természetesen ragyogó bőr egyik alapvető feltétele. A heti olívaolajos masszázs nem csak fokozza a vérkeringést, de bőrét hidratálja és fiatalítja is. Az olívaolajat illóolajokkal is lehet illatosítani: melegítse fel az olívaolajat és a belekevert illóolajat néhány másodpercre (max. 20-30 másodpercre), de figyeljen rá, hogy az olaj ne égjen le.
  • Ha kicserepesedtek az ajkai, a megszokott ajakbalzsam helyett használjon olívaolajat. Ha fogyni szeretne, ne a jól megszokott növényi olajat használja, hanem olívaolajat. Ha narancsbőrrel küzd, keverjen össze használt kávézaccot olívaolajjal, és vigye fel a keveréket a bőrére.
  • A szempillaspirál használatával szemei nagyobbnak és szebbnek tűnhetnek, de az érzékeny szemű emberek gyakran panaszkodnak viszkető érzésre. Vegye elő egy régebbi szempillaspirálját és vigyen rá olívaolajat. Így szempillái hosszabbak és fényesebbek lesznek, és a viszkető érzés sem fog jelentkezni.

Az olívaolaj jótékony hatása a hajra:

Az olívaolaj nem csak a bőrt hidratálhatja, hanem a hajat is. Használjon olívaolajat, ha haja száraz és töredezett, méghozzá a felmelegített olívaolajat masszírozza a hajába. Ne felejtse el azonban, hogy az olívaolajat nem szabad túlságosan felmelegíteni, mivel elveszti tápanyagtartalmát.

  • Kifejezetten száraz hajra, keverjen össze 4 evőkanál olívaolajat fél evőkanál mézzel. A keveréket forró víz fölött melegítse, hogy azok megtarthassák tápanyagtartalmunkat. Végül vigye fel a fejbőrére és hagyja fent 20 percig, majd haját a megszokott módon mossa meg és kondicionálja.
  • A ragyogó bőrért keverjen össze olívaolajat és egy tojássárgáját (akár mézet is adhat hozzá). Száraz hajon alkalmazva a keverék táplálja és fényesebbé teszi a hajat. Hagyja fent 20-30 percig, majd a megszokott módon mosson hajat.
  • Haja mélykondicionálásához keverjen össze egyenlő mennyiségű olívaolajat és vizet. A sampon használata után vigye fel a fejbőrére a keveréket, hagyja fent 5-10 percig, majd újra öblítse le a haját egy kis sampon használatával.
  • Az olívaolaj könnyedén megzabolázza a göndör hajúak rakoncátlan fürtjeit. Fésülés előtt vigyen fel egy kis olívaolajat a hajára (egészen keveset, mivel ha túl sokat használ, haja könnyen zsírossá válhat), így haja könnyebben fésülhető lesz. A száraz és fakó haj még fényesebb is lesz az olívaolajtól.

Az olívaolaj jótékony hatása a kézre és a lábra:

  • A száraz körmökre kiváló megoldást jelenthet az extra szűz olívaolajos masszázs. Kézkrém helyett dörzsöljön néhány csepp olívaolajat a körömágy és a körmök környékére. Ha rendszeresen használja, körmei fényesek és erősek maradnak.
  • Ha lábát extra szűz olívaolajba áztatja hetente egyszer, nem csak a körmei lesznek szebbek, de az olaj a kirepedezett sarkakra is jó hatással lesz. Ha nem szeretné lábait beáztatni, az is elég, ha bőven bekeni a sarkait, zoknit húz éjszakára, és hagyja a száraz bőrt hidratálódni. Reggelre talpa egészen puha lesz.
  • Az olívaolaj megszünteti a rossz leheletet. Keverjen össze egy evőkanál olívaolajat és egy evőkanál citromlevet, majd üres gyomorra igya meg a keveréket.
  • Az olívaolajat borotválkozáshoz is használhatja. Vigye fel a bőrére, majd borotválkozzon meg. Ha inkább a gyantázást választja, az olívaolaj kiváló a maradék gyanta letörlésére. Nyugtatja a bőrt, és csökkenti a gyantázás utáni bőr pirosságát és gyulladását.

Az olívaolaj jótékony hatása az egészségre:

teatreeFogyasztása: Mivel az olívaolajnak jól felismerhető íze van, sokféle módon fogyasztható. Az olívaolaj segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, illetve a létfontosságú zsírban oldódó vitaminokét is. Az olívaolaj természetesen a főzéshez is használható: sütéshez és pácoláshoz, stb. Az olívaolajban sült húsok kevésbé szívják meg magukat olajjal, mint a másfajta olajban sütöttek.

Az olívaolaj nem tartalmaz koleszterint, nátriumot és szénhidrátot.

Mellrák: Az olívaolaj csökkenti a mellrák és végbél-rák kialakulásának esélyét.

Cukorbetegség: Az olívaolaj olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a vércukor szintet.

Vérnyomás: Minden nap fogyasszon el egy kis adag extra szűz olívaolajat, így javíthat a vérnyomásán. (Az olívaolaj nem pótolja a magas vérnyomás elleni gyógyszereket!) Az olívalevél kivonat is segít a vérnyomás csökkentésében.

Koleszterin: A telített zsírok helyett inkább fogyasszon olívaolajat, így csökkentheti szervezete koleszterin szintjét. A mediterrán országokban előszeretettel használják az olívaolajat, mivel „szívbarát” olaj. Így serkentheti az anyagcseréjét és az emésztést, ezáltal pedig a fogyás is könnyebbé válik.

Néhány fontos tipp az olívaolaj használatához:

•    Egyszerre ne fogyasszon nagy mennyiséget.
•    Az olívaolaj két évig is eltárolható.
•    Sose kenje nyílt sebekre előzetes konzultáció nélkül.
•    Az olívaolajat tárolja sötét üvegben, hűvös és száraz helyen, ne tegye ki melegnek, levegőnek és napfénynek.
•    Ne fogyasszon sok olívabogyót és olívaolajat terhesség és szoptatás alatt.

forrás

Hozzászólások

hozzászólás

Comments are closed.