Tápláló zsírok

Tápláló zsírok

 Tápláló zsíroknak azokat az olajokat, vajakat nevezzük, melyeket –lévén sokkal értékesebbek és némely esetben a szappanosításra is érzékenyebbek – nem alkalmazunk 30%-nál nagyobb mennyiségben: 

Argánolaj (Argania spinosa):
Esszenciális zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó, ún. száraz olaj. Segít pótolni az elvesztett nedvességet, visszaadja a bőr és a haj egészséges fényét. Kiegyensúlyozó hatása a fejbőrre is jótékony hatású, csökkenti a viszketést és a kiszáradást. Bőrnyugtató, regeneráló és tápláló hatását elsősorban a bőrbe szívódó készítményekben fejti ki, ezért a szappanban nem érdemes 5%-nál nagyobb koncentrációban használni.
Kozmetikai hatása: Alfa-tocopherol tartalma védi a bőrt a kiszáradástól és öregedéstől. Hidratáló hatású, fokozza a bőr rugalmasságát. Kétszer több E vitamint tartalmaz, mint az olíva olaj, ezért aktív fiatalító hatású. Továbbá hatásos ekcéma, pikkelysömör, akné, cellulitisz, neurodermitisz kezelésében, valamint napallergia és napégés megelőzésére (természetes 5-ös faktor). Hajápolásban száraz, fénytelen és töredezett hajra.
Amit tartalmaz: gazdag E- vitaminban.
Felhasználása szappanokban: Superfat olaj.
 ao
Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana):
Telítetlen zsírsavakban gazdag, nagyon tápláló, a bőr szárazságát enyhítő, a bőr nedvességmegőrző képességét fokozó olaj. Különösen a száraz, vízhiányos és érzékeny bőr ápolására ajánlott. Mivel el nem szappanosodó anyagokban gazdag, a szappanban ajánlott mennyiség maximum 5-10%.
Kozmetikai hatása: Az avokádó olaj táplálja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos és öregedő bőrt. Dús, nehéz olaj, legjobb valamely más alapolajjal keverve alkalmazni 10-25%-os arányban. Igen hatásos a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére. Nem szükséges hűtőgépben tárolni, hosszú ideig eláll. Hidegen préselt. Napvédőként is használhatja. Mélyzöld színű és enyhén diós aromájú olaj. Elég sűrű az állaga, de jól felszívódik a bőrben. Masszázshoz általában keverik valamilyen könnyebb, pl. édesmandula-olajjal. Rendkívül tápláló, ezért nagyon jót tesz a vitaminhiányos, száraz, dehidratált és érett bőrnek. Ekcéma esetén is gyógyír!
Felhasználása szappanokban: a szappanok túlzsírozására vagy, vagy mint a bázis olaj, mintegy 3% – 30% -ban
 images
Babassuolaj
Kozmetikai hatása: A babassu olaj igen könnyen és nyomtalanul szívódik fel a bőr alá. Nem csoda, hogy gyakran alkalmazzák testápolószerek gyártásánál. Főleg érzékeny, száraz ill. nap által igénybevett bőrípusnál hatékony. Hajápolási termékekben szintén megtalálható – a töredezett hajat selymessé és csillogóvá varázsolja. Sajnos Magyarországon csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem beszerezhető.
Felhasználása szappanokban: jól habzó alapolaj, keményíti a szappant.
Olvadáspontja körülbelül: 23 – 30 ° CBogáncs olaj
A bogáncs olaj természetes E-vitamint tartalmaz, és az összes étkezési olaj közül a legmagasabb (75%-os) linolsav tartalommal rendelkezik.
Kozmetikai hatása: Könnyű bőrtápláló olaj elsősorban zsíros és vegyes bőrre. Feszesít, regenerál és nyugtat is.
Felhasználása szappanokban: lágyítja a szappant, kis mennyiségben alkalmazzuk. A szappant kissé sárgára festi, superfat olaj.
 bo
 Borágóolaj (Borago officinalis):
Esszenciális zsírsavakban és F-vitaminban gazdag, különösen alkalmas a száraz, irritált bőr ápolására. A szappanban a szalag-fázis után alkalmazzuk, hogy a lúg ne semlegesítse a bőrápoló tulajdonságait.
 bo
 Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum):
Kiváló bőrápoló, bőrtápláló, a sebek gyógyulását elősegítő hatású olaj. Használatával csökkenthető egyes, linolsav hiány okozta bőrbetegségek (pl. ekcémás bőrfolyamatok, pikkelysömör) kockázata. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, lassítja a bőr öregedési folyamatát. A szappanba maximum 5% koncentrációban érdemes használni. Ritka allergiákkal küzdőknek allergiás reakciót válthat ki.
Kozmetikai hatása: A búzacsíra olaj sűrű, ragadós antioxidáns tulajdonságú anyag, magas E-vitamin-tartalommal. Kiváló tápanyag a száraz vagy repedezett bőrre, enyhíti a bőrbántalmak tüneteit, ekcéma és pikkelysömör esetén kifejezetten áldásos hatású. Csökkenti, sőt megelőzhető vele a bőr ráncosodása. Minden bőrtípusra jó hatással van, ám legtöbbet az erősen öregedő bőrnek használ.
Alkalmazása szappanokban: szappanok túlzsírozására
 boo
Csipkebogyó-olaj (Rosa Rubiginosa, R. canina, R. moschata):
Nagyon ritka és értékes olaj, nagyon regeneráló és csökkenti az öregedés jeleit. Intenzív ápolást biztosít a száraz, hámló, repedezett bőrnek, tonizáló, bőrnyugtató hatású. A bőrön jól eloszlik és gyorsan beszívódik, viszont pont ezért sokkal alkalmasabb bőrtápláló krémek, olajok készítésére.
 cso
 Dióolaj (Lungas regia):
Telítetlen zsírsavakban nagyon gazdag, antiszeptikus, gombaölő, keratizáló hatású, serkenti a sejtek megújulási folyamatát. Alkalmazható napozószerekben is, mivel serkenti a melanin-képzést. A szappanban nagyobb mennyiségben alkalmazva, illetve érzékenyeknél irritációt okozhat.
 do
 Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis):
Telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, általános bőrápolószerként csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt használható, de önmagában is használható valamennyi bőrtípus kezelésére. Nagyobb mennyiségben is nyugodtan alkalmazható a szappanban, de az arra érzékenyeknek irritációt okozhat.
 mo
 Jojobaolaj (Simmondsia chinensis):
A növényi olajok közt a leginkább szebo-hasonló összetételű, minden bőrtípusra jól használható. Gyorsan beszívódik a bőrbe, epidermisz-regeneráló, bőrvédő, hidratáló hatású. Nehezen avasodik, de 3%-nál nagyobb mennyiségben nagyon meggyorsíthatja a szappanmassza sűrűsödését.
Kozmetikai hatása: Mivel a leginkább hasonlít a bőr összetételére, könnyen beszívódik, megköti annak nedvességtartalmát, lágyítja és nedvesen tartja azt. Ezzel egyidejűleg olyan védőréteget hoz létre, amely megvédi a bőrt a káros környezeti hatásoktól és az UV-sugaraktól. Magas E – vitamin tartalma védi a bőrt a szabad gyökökkel szemben. Zsírsav összetétele meggátolja az oxidációs folyamatokat, ezért tartósítására nincs szükség. Összességében védi, erősíti a kötőszöveteket, kisimítja a bőrt, megköti a nedvességét, hidratáló, megnyugtatja a száraz és viszkető bőrt, gyulladáscsökkentő. Továbbá különösen alkalmas hajápolásra, táplálja a fejbőrt, segít törékeny és száraz haj végek ápolásában, visszaadja a haj természetes fényét.
Figyelemreméltó tulajdonsága az is, hogy ellehetetleníti bizonyos mikroorganizmusok életfunkcióit, valamint például az akné kialakulásában szerepet játszó baktériumokét is.
Felhasználása szappanokban: A szappanok túlzsírozására használjuk nagyon kis mértékben
( 1% – 3%).
 jo
 Kakaóvaj (Theobroma cacao):
Telített zsírsavakban gazdag, nagyszerű bőrápoló. 10%-nál nagyobb mennyiségben alkalmazva a szappant omlékonnyá teszi. A nagyon érzékeny bőrűeknél irritációt okozhat.

Kozmetikai hatása: Védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása), a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja, a többi hatóanyag az ő segítségével mélyebbre tud beszívódni. Sokan napozáshoz használják, mivel bőrünkre kenve gyönyörű aranybarna színünk lehet tőle.
Felhasználása szappanokban: szappanok túlzsírozására vagy bázis olajként 10-15%-ban, keményíti a szappant
Olvadáspontja: mintegy 34 – 38 ° C
Figyelmeztetés: zsíros bőrre nem ajánlott!
 kakv
 Kendermag-olaj (Cannabis sativa):
Esszenciális zsírsavakban a leggazdagabb olaj. Bőrápoló, tápláló, erősíti az elgyengült bőrt, bőrszabályozó hatása is van. Hamar avasodik, ezért a felhasználásig jobb hűtőben tartani. A szappanban ajánlott mennyiség 3-30%.
 index
 Köménymag-olaj (Nigella sativa):Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, puhítja és regenerálja a bőrt  kön
 Lanolin:
Telített zsír, nagyon jó bőrpuhító hatással. A szappanban ajánlott mennyiség nem több mint 3%. Allergiás reakciót okozhat.
Kozmetikai hatása: A lanolin igen jó nedvesítő anyag: a vizet apró cseppekre oszlatja, melyek mérete kisebb, mint a milliméter ezredrésze (0,6 mikrométer). Így bejut vele a hám mélyebb rétegeibe is – ott raktározza, és ha a bőr kiszárad, ezeket az apró cseppeket a hámba bocsátja. Bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást is.
Alkalmazása szappanokban: Kis mennyiségben használjuk, hogy segítse a szappanban lévő hatóanyagok felszívódását.
 lan
 Lenmag-olaj (Linum usitatissimum):
Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj. Nagyszerű bőrápoló, nagyon gyengéd, különösen az kipirosodott, irritált, érzékeny bőrre. Hamar avasodik, ezért jobb hűtőben tartani, és a szappanban sem ajánlott 3-5%-nál nagyobb koncentrációban használni mert a szappant is megavasíthatja.

A lenmagból hidegen kisajtolt lenmagolaj biológiailag nagyon értékes anyag. Linolsavat (lenolajsav) tartalmaz, melynek felbecsülhetetlen jelentősége van a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából. A lenmagolaj bőrtápláló és sejtregeneráló hatású olaj, magas az E vitamin tartalma.
Ekcéma ellen, és a száraz bőr kezelésére is kiválóan használható.
 lenmag-olaj-150x150
 Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis):
Esszenciális zsírsavakban gazdag. Nagyon jó bőrregeneráló hatású.
Kozmetikai hatása: A ligetszépe olajban található számtalan fajta zsírsav nem csak azt akadályozza meg, hogy körmünk betörjön, vagy repedezzen, hanem általános állapotukat is nagyban javítja. Ráadásul ezek a zsírsavak a fejbőrt és a hajat is táplálják, így sokféle haj- és fejbőrprobléma kezelésére is alkalmas. A ligetszépe olajban igen magas koncentrációban található az ún. GLA zsírsav, mely gyógyító hatással rendelkezik. Egyes esetekben az ekcéma akkor fejlődik ki, mikor a szervezet nem képes az étkezéssel bevitt zsírokat GLA-vá alakítani, ezért sokat segít ennek a betegségnek a kezelésében. Továbbá kiváló az akne és a rozácea kezelésére, antioxidáns tulajdonságú, tehát semlegesíti a testünk számára káros szabadgyököket és gátolja keletkezésüket.
Alkalmazása szappanokban: A szappanok túlzsírozására használjuk.
 lsz
 Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia):
Nagyon jó bőrápoló, bőrtápláló hatású olaj, nehezen okoz allergiás reakciót én nehezen avasodik.
 mdo
 Mangóvaj (Magnifera indica):
Nagyon hasonló a sheavajhoz, az ajánlott mennyiség a szappanban maximum 5-10%.
 mv
 Mogyoróolaj (Corylus avellana):
Telítetlen zsírsavakban gazdag, gyengéd, könnyű olaj.
 mogy
 Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta):
Antiszeptikus, bőrnyugtató hatású olaj, de nem érdemes a szappanban 5%-nál nagyobb koncentrációban használni, mert túlzottan felgyorsíthatja a szappanmassza sűrűsödését.
 neem
 Pisztácia-olaj (Pistacia vera):
Nagyon szép zöld színű olaj, amely a szappannak is szép zöld színt kölcsönöz. Bőrtápláló, regeneráló és stimuláló hatású.
 pisztaciaolaj-la-tourangelle
 Ricinusolaj (Ricinus communis)
Különösen alkalmas sampon- és borotvaszappanok készítésére Kókuszolajjal társítva nagyon puha, hoszan tartó, nagy buborékú habot képez.
Túl nagy (3-5%-nál nagyobb) mennyiségben alkalmazva irritálhatja a nagyon érzékenyek bőrét.
Kozmetikai hatása: Ricinusolajsav tartalma gyulladásgátló hatású. Előnyei miatt hatásosan kezeli a kisebb vágásokat, égéseket, horzsolásokat, a napégést, és védelmet nyújt az az akne és ekcéma problémái ellen. Kondicionálja a bőrt, természetes nedvesítő, stimulálja a kollegén és elasztin termelését, melyek hidraltálják és táplálják a bőrt.
Kezeli a ráncokat, kijavítja és fiatalítja a bőrt, és segít eltüntetni a szem alatti sötét karikákat.
Ezeken kívül a természetes ricinusolajjal kezelhetőek a gombás fertőzések, az emésztési problémák, a migrén, a menstruációs rendellenességek és az atléta talp.
Felhasználása szappanokban: átlátszó szappanokhoz, már 2-3% is elég, sampon szappanok és egyéb szappanokhoz 15% -ban is használható. Extrém módon lágyítja a szappant, de jó habzást biztosít.
 ric
 Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius):
Nagyszerű bőrápoló olaj. Hamar avasodik, ezért felhasználásig jobb hűtőben tartani, és a szappanban legfeljebb 4-5% koncentrációban használni.
 szekliceolaj_0
 Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca):
Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű, bőrpuhító és a bőr szárazságát enyhítő bőrtápláló, hidratáló olaj, használata a bőr korai öregedési tüneteinek megelőzésére, valamint az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolására ajánlott. A szappanban maximum 20% koncentrációban a szalag-fázisban alkalmazzuk, hogy bőrtápláló hatását megvédjük a lúggal való kontaktustól.

A sárgabarackmag olaj a termés külső csonthéjának felnyitásával szabaddá váló magból, hideg préseléssel előállított és ülepített növényi olaj. A -és C-vitamin tartalma igen magas, ezért valamennyi bőrtípus számára ajánlott, különösen a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr kezelésében népszerű. Savtartalmának köszönhetően, erős kondicionáló és bőrlágyító hatása van.
Kozmetikai hatása: A barackmag olaja nagyon tápláló, óriási az A-vitamin-tartalma, ezért hihetetlenül jó a vízhiányos, a kényes, valamint az öregedő és az érzékeny bőrre. Megnyugtatja a száraz, illetve a gyulladásos bőrt. Gazdag enzimekben és enyhén antibakteriális.
Alkalmazása: szappanok túlzsírozására
 sbo
 Sheavaj (Butyrospermum parkii):
Ideális a száraz bőrre, ránctalanító, tonizáló, bőrpuhító, bőrnyugtató hatású. El nem szappanosodó anyagokban gazdag, ezért 5-10%-nál nagyobb mennyiségben nem érdemes alkalmazni a szappanokban.
Kozmetikai hatása: Száraz bőr A shea vaj viszonylag lassan szívódik fel a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatású. Ekcéma Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
Pikkelysömör Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
Allergia Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
Napozás A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
Gyulladás Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,
Borotválkozás Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
Bőrkeményedés Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
Terhesség Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
Égés Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.
Alkalmazása szappanokban: Bázisolajként akár 35%-ban, de kis mennyiségben is hatásos. Keményíti a szappant, kevés hab.
Olvadáspontja: körülbelül 31 – 38 ° C
 shea vaj
 Szezámmag-olaj (Sesamum indicum):
El nem szappanosodó anyagokban gazdag, bőrtápláló és normalizáló hatású olaj, főképp masszázsolajok, hajápolók és fényvédőkrémek alapanyaga. Erős, jellegzetes mandulaillata van, ami a szappanban is kellemetlen lehet ha nagy mennyiségben használjuk.
 szm
 Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera):
Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű, gyorsan felszívódó olaj. Nagyon jól hidratálja a bőrt, de nem hagy olajos nyomot. Nagyobb mennyiségben is (30%) alkalmazható a szappanban.
Kozmetikai hatása: A bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas normál, zsíros, száraz és érett bőr ápolására.
Összetevők: A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója), klorofillban.
Felhasználása szappanokban: bázisolajként 3% – 15%-ban
 images
 Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, c. Pepo):
A-, E-, C-, K-vitaminokban gazdag, sötét, majdnem fekete színű olaj erőteljes mandulaszerű illattal, amely a szappanban is érezhető. Kendermagolajhoz társítva nagyszerű alapanyaga az intim-szappanoknak. Ajánlott koncentrációja a szappanban 2-3%.
 kl

MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET, SZÓLJ HOZZÁ ITT:

Hozzászólások

hozzászólás

Comments are closed.