Bázis zsírok

Bázis zsírok
Bázis zsíroknak azokat a zsírokat, olajokat nevezzük, melyeket nagyobb mennyiségben
(az összes zsír 30-100%-a) használunk a szappanban

Faggyú, disznózsír és egyéb állati zsír:Telített zsírok, nincsenek különösebb bőrápoló tulajdonságaik. Nagy mennyiségben alkalmazva a szappannak zsírszagot kölcsönöznek, de telítetlen zsírokkal megfelelő egyensúlyban használva nagyszerű tisztító hatást, gyönyörű fehérséget és finom krémes habot biztosítanak. Önmagukban alkalmazva ezeket a zsírokat, nagyszerű mosószappan készíthető.            ………………………………………index
Földimogyoró-olaj  (Arachis hypogaea):
Telítetlen zsír, E-vitaminban gazdag, bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású, valamennyi bőrtípusra használható olaj. A szappannak jó habot ad, az oliva olajat is jól helyettesíti, 30%-nál nagyobb koncentrációban használva azonban elpuhítja a szappant.
Kozmetikai hatása: Rendkívül bőrtápláló, enyhíti a bőr szárazságát és fokozza annak rugalmasságát. Minden bőrtípusra ajánlott, főleg a száraz és erősen igénybe vett bőrre. Hatásosnak bizonyul a korpa és ekcéma kezelésében is.
Felhasználása szappanokban: Lágyítja a szappant, bázisolajként akár 40 %-ban használható kemény olajokkal együtt.
Figyelmeztetés: Nem alkalmazható földimogyoró- vagy szójaallergia esetén!
mogyoro
Kókuszolaj (Cocos nucifera):
Telített zsír, a szappanok gyártásban leggyakrabban alkalmazott olajok egyike. Nagyon jó bőrápoló. A szappannak szilárdságot és fantasztikus habot biztosít, de 30%-nál nagyobb mennyiségben használva a szappanban száríthatja a bőrt. Érdekesség hogy a kókuszolaj az egyetlen olaj amely a tengervízzel is habot képez.
Kozmetikai hatása: A kókuszolaj a napjainkban kapható leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai hatásosan hidraltálják a száraz bőrt, és gátolják kiszáradását. különösen a téli hónapokban okoz látványos változást. Száraz, érzékeny, viszkető bőrre ajánlott, a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt. A kókuszolaj telített zsírsavjai természetes védőréteget képeznek a bőrön. A természetes olaj antioxidánsai hatástalanítják a káros napsugárzás következtében létrejövő szabadgyököket.
Alkalmazása szappanokban: bázisolajként használjuk akár 40%-ban, nagyobb mennyiségban száríthatja a bőrt. Keményíti és szép fehér színt ad szappannak. Jól tisztít, jól habzik.
kokuszolaj
Kukoricaolaj (Zea mais):
Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, mely magas E, A, B1, B2 és C-vitamin tartalmú, nagyszerű bőrápoló és normalizáló hatású. 30%-nál nagyobb koncentrációban puha szappant eredményez. Egy kissé lassítja a pudingosodást, de más telített zsírokkal egyensúlyban javítja azok habzását.
images
Kukoricacsíra olaj Kozmetikai hatása:
Gyulladás csökkentő hatású, a visszérgyulladások esetén hoz enyhülést. Rendkívül értékes bőrrokon anyag, tele van A, E, F vitaminokkal és lecitinnel, amelyek késleltetik a bőr öregedését és ráncosodását.
Alkalmazása szappanokban: Kevésbé habzik, lágyítja a szappant, kevésbé eltartható. Bázisolajként 20%-ig használható, de leginkább folyékony szappanokhoz, máskülönben csak kemény olajokkal együtt.
 images
Mandula olaj
Egy másik, igen kedvelt olajféleség a mandulaolaj, melyet a rózsafélék családjába tartozó mandulafa nemesített, édes ízű terméseiből préseléssel nyerik ki. A mandulaolaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőr szárazságának megszüntetésében. Enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, ezen kívül megnyugtatja, puhábbá, simábbá teszi a bőrt. Kiválóan vegyül illóolajokkal. A mandulaolaj minden bőrtípusra jó, különösen alkalmas az ekcémás bőr kezelésére.
Kozmetikai hatása: A mandulaolaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőr szárazságának megszüntetésében. Hatóanyagai nyugtatják, és rugalmassá teszik a bőrt. A mandulaolaj minden bőrtípusra használható. Kiválóan alkalmas érzékeny bőrűek illetve kisbabák testének ápolására! Önmagában a mandulaolaj is segít megelőzni a terhességi csíkok kialakulását. Telítetlen zsírsav tartalma miatt védőréteget képez a bőrön, ezáltal óvja annak hidrolipid köpenyét a külső hatások – például a szél és a hideg – ellen. A mandulaolaj enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, egyúttal védi a bőr felszínét.
Felhasználása szappanokban: Bázisolajként kb. 30%-ban
 images
Napraforgóolaj (Helianthus annuus):Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyű olaj, nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal. Magas E-vitamin tartalma hosszan megőrzi az avasodástól. Túl nagy (30%-nál nagyobb) mennyiségben alkalmazva puha szappant eredményez, ami nehezen éri el a szalag-fázist (pudingosodás).
Kozmetikai hatása: Védi a bőrt a környezeti hatásoktól és antibakteriális. Könnyen felszívódó, minden bőrtípusra fölvihető olaj. Magas E-vitamin-tartalma révén különösen előnyös a kényes és a száraz bőrűek számára.
Alkalmazása szappanokban: Bázisolajként akár 20 %-ban, de mindig kemény olajokkal együtt, mert lágyítja a szappant.
 116512_olaj04
Olívaolaj (Olea europea):A szappan-alapanyagok királya, ezer-használatú olaj. Telítetlen és esszenciális zsírsavakban gazdag olaj, nagyszerű bőrápoló, -tápláló és -védő tulajdonságokkal. Világos színű, jól keményedik, úgyhogy nagyon jó állagú és gyengéd szappant eredményez, de az olíva olaj-szappannak aránylag hosszú érlelésre van szüksége: minimum 6-8 hétre, és kevés habot képez. A szappanban nagy mennyiségben, illetve önmagában is nagyszerűen alkalmazható.
Igen kedvelt alkotóelem többek közt az olívaolaj. A Földközi-tenger környékén őshonos olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból készül. Zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. Az olívaolaj a Földközi-tenger népei számára fontos élelmiszerforrás volt, de vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagként, lámpaolajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat. Természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin.
Kozmetikai hatása: Az olívaolaj a haj és a bőr gyógyítására egyaránt kiváló. Gyógyít, megnyugtat, jól kenődik és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Jó kozmetikai szer, gyakorlatilag az összes bőrtípushoz, ám különösen az a száraz bőrhöz és a száraz töredező hajhoz.
Alkalmazása szappanokban: kiváló bázisolaj akár 100%-ban
 oo
Pálmaolaj (Elaeis guineensis):
Telített zsír. Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de a szappannak szilárdságot és gazdag, bő habzást biztosít, a pálmaolaj-szappanok hamar keményednek és nagyon jó a tisztító hatásuk.
Alkalmazása szappanokban: Bázisolajként akár 50 %-ban használhatjuk, keményíti a szappant, jól habzik.
 po
Pálmamag olaj
Szappanban stabil és gazdag habot képez. Kíváló kemény szappan készíthető belőle, bár nem annyira mint a kókuszolajból, habár nagyon hasonlít hozzá.
Alkalmazása szappanokban: Bázisolajként 30%-tól. Keményiti a szappant, gazdag habot képez.
 pmo
Repceolaj (Brassica napus, B. campestris, B. tournefortii):
Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincsen, de nagyszerű “kitöltő” a szappanban. Nagy mennyiségben alkalmazva ez az olaj is puha szappant eredményez, ami hamar avasodik.
 ro
Rizsolaj (Oryza sativa):
Telítetlen zsírsavakban gazdag, bőrápoló és bőrnyugtató hatású, kifejezetten ajánlott a száraz és érett bőrre, illetve sampon szappanokhoz. A rizsolaj-szappan könnyebben válik el a formától, de a zselé-fázisban nagyban megnövelheti a reakció hőmérsékletét, ezért a cukortartalmú anyagokat (tejet, mézet) alkalmazó receptekben a használata maximum 20%-os koncentrációban ajánlott.
 ro
Szójaolaj
Telítetlen zsírsavakban gazdag, könnyen felszívódó olaj. Puha szappant és igen kevés habot eredményez, de nagyszerű “kitöltő”.
A szójabab a világon a legnagyobb mennyiségű zsiradékot adó növény. Kínából indult útjára, szülőhazájában ma is több mint húsz millió tonnát (az összes zsiradéktermelés 21%-a) állítanak elő belőle.
Kozmetikai hatása: Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően ideális száraz bőrre, kiváló hidratáló, öregedés gátló hatású. Puhává és selymessé varázsolja a bőrt.
Összetevők: magas lecitin tartalom, amely mintegy 1,5-3,5%-ot tesz ki. Ezenkívül nagy mennyiségben E-vitamint, a szójafehérje pedig sok fito-ösztrogént tartalmaz.
Alkalmazása szappanokban: bázisolajként akár 40%-ban, de mindig kemény zsírokkal együtt, mert lágyítja a szappant.
 images

MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET, SZÓLJ HOZZÁ ITT:

Hozzászólások

hozzászólás

Comments are closed.