Hófehér díszek házilag – szódabikarbónából. – FRISSÍTVE!!!

DSC_0033Természetesen én is gyorsan ki akartam próbálni, annyira gyorsan, hogy el is kapkodtam. Túl vékonyra nyújtottam, túl kicsi formákat használtunk, és mintha az arányok sem lettek volna jók.

De ma, ma újrakevertem, és valami csodás “tésztám” lett. Amikor kész lett, gyorsan beletettem egy műanyag dobozba, aminek teteje is van. Nem volt nagyon forró, így át is gyúrtam sietve a két kezemmel, állagra olyan, mint a marcipán.
Így lezárva hagyom kihűlni, délelőtt csináltam meg, most este van, ez idő alatt háromszor gyúrtam át, és tettem vissza rögtön a tálba.

A anyag olyan mint a marcipán. Tökéletesen sima, formázható. Szilikonos sütőpapíron nyújtottam és szaggattam. Egy idő után átázik a papír, elég megfordítani, vagy cserélni kell, mert tapadni fog rá.
Gyúrtam bele fehér csillámport, jót tett neki, sőt!!
Barátnőmtől elkunyiztam a szaggatóit, van pár nagyobb darabja, de a kedvencem a szarvas.
Szaggatás után kilyukazgattam a szalag helyét, méghozzá egy toll letekert végével (szívószálat az előbb olvastam, holnap azzal fogom).
Radiátorra tettem, szintén szilikonos sütőpapírra, először fejjel lefelé – majd fél óra múlva megfordítottam, addigra megkérgesedett. Óvatosan fordítsuk, mert még könnyen törik.
3 óra múlva pedig leszedtem, a Bundika pedig boldogan foglalta el a helyét a radiátoron.
Újabb adag pedig már ott pihen a konyhapulton…

A pontos adagok:

alapanyag egységben mérve térfogatra mérve súlyra mérve 0,5 kg-os csomaghoz
Számolva

Keményítő
étkezési, fehér színű

1 egység 200 ml 100 gramm 115 gramm
Szódabikarbóna
.
..
2 egység 400 ml 440 gramm 500 gramm
Víz..
.
1 + 1/4 egység 225 ml 237 gramm 273 gramm

Képekben a készítésről:

1. két száraz alap a vízzel összekeverve,
kicsit sűrűbb mint a tej, de sima
2. lassú tűzön melegítve a massza buborékosodni kezd
DSC_0001 DSC_0002
3. még több buborék, kezd besűrűsödni 4. besűrűsödött, mint egy szósz
DSC_0003 DSC_0004
5. és egyből össze is áll 6. még pár perc a kis láng felett,
még sűrűbb anyag
DSC_0005 DSC_0006
7. amikor egy halomba összeáll,
akkor lesz jó
8. nagyon gyorsan kerüljön zárt dobozba, hogy ebben hűljön ki (marcipán állapot)
DSC_0007 DSC_0008
9. Zárjuk le 10. Kellékek hozzá (+keményítő), plusz 10 perc az előpakolással együtt. Az edény szépen néz ki, de sima vízbe beáztatva minden eltűnik róla 😉
DSC_0009 DSC_0011

Még képek:

Kilapítottam, és megszórtam fehér csillámporral. Jót tett neki;)
DSC_0001-001 DSC_0002-001
Kiszaggattam  
DSC_0005-001 DSC_0007-001
Az akasztónak való lukat egy toll lecsavart fejével  
DSC_0009-001 DSC_0011-001
🙂  
DSC_0013-001 DSC_0014-001
Száradnak 🙂 Bundika pedig nem tud a helyén – a radiátoron – aludni Megszáradt 🙂
DSC_0033 DSC_0039
..és még  
DSC_0040 DSC_0052
a kedvencem, a szarvas  
DSC_0055 DSC_0054
   

 

 

—————————————————————————

2013. 12. 13. – az első próba

DSC_0016

Tegnap délelőtt olvastam Dühös Mókus cikkét, amiben leírta, hogy hogyan lehet készíteni szódabikarbónából hófehér díszeket.
Mindenképp ki kellett próbálnom.
Este hazafelé beszereztem a keményítőt, szódabikarbóna volt még itthon.

Dühös Mókus receptje:
– 2 egység* szódabikarbóna
1 egység (kukorica)keményítő**
– 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)

A szódabikarbónát, és a keményítőt összekevertem egy nyeles edényben, hozzáDSC_0012öntöttem a vizet, majd lassú tűzön melegíteni  kezdtem.
Először – szinte rögtön – tej szerű anyag lett, majd pudingosodott, és hamarosan sűrű masszává állt össze. Ekkor egy kicsit dolgozós a történet, mert ugye folyamatosan kevergetni kell. Amikor az edény oldaláról is leválik, akkor kész. Közben ügyelni kell arra is, hogy ne kapjon le az alja, mert akkor már nem lesz hófehér 😉
Amikor kész, gyorsan belepakoltam az egészet egy zárható tetejű dobozba, és pihenni hagytam a konyhapulton egy napot. ( A doboz tetejét kétszer levettem, és a belsejét letöröltem, mivel ebben hűlt ki, a pára lecsapódott – felcsapódott 😀 . )

Ma délután kinyújtottuk és kiszaggattuk. Szilikonos sütőpapíron, erre nem ragadt rá. Érdekes, gumis állagú anyag lett, jó volt vele dolgozni, bár az aprólékosabban kidolgozott szaggatóformákból nem jött ki szépen. Így maradtak az egyszerű formák, javarészt szívecske.
Egy részébe csillámport tettünk, lilát, és még fehéret is. Most száradnak, de a sima fehér most még jobban tetszik.

Amit észrevettem szaggatás után egy órával, hogy kunkorodik a széle, így megfordítottam. Szóval, száradás közben ajánlatos forgatni, és persze kiszurkálni szaggatás után, hogy szalagot bele lehessen fűzni.
Itt az első próba, vékonyra nyújtva, száradás közben kunkorodva.

DSC_0006

————————————————————————————————-

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?