Category: olajak, vajak

Babassu olaj

A babassu olajat az Amazonas medencében őshonos babassupálma magjából vonják ki. A babassu pálmafa 20 m magasra is megnő, gyümölcse, a babassudió fürtökben terem és eléri a 250-400gr-ot is.babassu-pal-nut-e1338056735395

A brazíl települések számára, főleg az északi területeken a babassu termés egy fontos jövedelemforrás gazdasági szempontból, de létfontosságú a megélhetés szempontjából is. Gyümölcséből egy alapvető élelmiszert, egy magas vas-és kálciumtartalmú lisztet állítanak elő, a vastag héjját égetéssel szénné alakítják, melyet fűtőanyagként használnak fel. Leveleiből tetőt építenek vagy megszárítják és szalmát készítenek belőle, majd a bennszülöttek szőnyegeket fonnak a lakásuk számára. A különösen magas laurinsav-tartalmú olajat élelmiszerként is forgalmazzák. Leginkább a kozmetikai termékek és szappanok gyártásáhozhoz használják,  sőt a gyógyszeriparban is hasznosíják.

A babassu olajat napjainkban is a régi kezdetleges módszerekkel nyerik ki. A diót napon megszárítják, majd fábólkészült szerszámokkal ütik, amíg elrepednek. A termőterület minden vegyszeres kezeléstől, vagy növényvédő szertől mentes.

Babassu-OilA babassu olaj zsírsavakban gazdag, fő összetevői: laurinsav, mirisztinsav. Ezeknek köszönheti a termék a tagadhatatlan tulajdonságait és azt, hogy a kókusz olajhoz hasonlítják, vagy akár annak helyettesítőjeként emlegetik: lágyító, erőteljesen hidratálja, kiválóan táplálja és védelmezi a bőrt.

  • bőrlágyító, hidratáló
  • regeneráló, védő hatású
  • bársonyosító, nyugtató hatású
  • öregedés-ellenes, szabadgyök-ellenes
  • antioxidáns, enyhén gyulladásgátló
  • megelőzi a bőr kiszáradását
  • tápláló, védő és filmogén hatással van a hajra
  • remekül bőrbeszívódik, nem hagy zsíros érzetet

A babassu olaj lágyító, védő hatású, megelőzi a bőr kiszáradását és korai elöregedését. Gyorsan beszívódik a bőrbe és selymessé, bársonyossá teszi anélkül, hogy zsíros érzetet hagyna. Élénkíti a hajszálakat, csillogást kölcsönöz; hasznos a száraz fejbőr, a sérült, töredezett hajszálak számára.

IMG_4123

forrás

 

Borágó olaj

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A borago olaj sok linolénsavat tartalmaz és a természet egyik leggazdagabb gamma-linolénsav (GLA) forrása is egyben. boragelargeA GLA életfontosságú a prosztaglandin szintézisben, amely hormonszerű anyag és jelentős szabályozó szerepet játszik számos szervrendszer működésében. A szervezetben a linolénsavból képződik a GLA, azonban az emberi szervezet a linolénsavat nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal szükséges bevinni. A borago olaj tartalmaz GLA-t és linolsavat is, így segít fenntartani a GLA szintet közvetlenül és közvetve is.

GLA-val fokozható a prosztaglandin (PGE1) szintézis, amely a szervezet barna zsírszövetének elsődleges aktiválója. A barna zsírszövet a termogenezis szerve. A termogenezis aktivitásfokozódása súlycsökkenéshez vezet.

A borago olaj segít megőrizni az agyi funkciókat és az egészséges vérnyomást.

A borago olaj segítheti az alkoholról való leszokást is, mivel ellensúlyozza az alkohol által gátolt gamma-linolénsav előállítását, így csökkenti az elvonással járó depressziót.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

GLA található az anyatejben, zabban és árpában, fekete ribizli magolajban és a ligeszépe olajban.

letöltés

Milyen mennyiségre van szükségünk?

Nincs ajánlott napi mennyisége a borago olajnak.

Mit okoz a hiányállapot?

Menstruációs problémával küszködő hölgyeknek, valamint cukorbetegségben és ekzémában szenvedő betegeknek lehetséges olyan anyagcsere problémája, amely nem teszi lehetővé a GLA képződését a szervezetben. A borago olaj jótékony hatású lehet azok számára, akik nem képesek a linolsavból gammalinolénsavat előállítani.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

borage-flowerNagyon magas Borago olaj bevitel okozhat enyhe gyomor-bél panaszokat, émelygést és hányást. Nem toxikus.

A borágó olaj ösztönzi a sejtműködést, és előmozdítja a bőr megújhodását. Könnyedén átitatja a bőrt, minden bőrtípusra használható, de legjobb a száraz, a vízhiányos és az idő előtti öregedésre hajlamos bőrnek.
Hozzáadható a bőr és a haj egészségét, védelmét biztosító hordozóolajokhoz is. A borágó olaj gyorsan megromlik.

A linolsav támogatja a bőr struktúrájának megőrzését és a víz visszatartását a bőr szövetekben, megtartva a bőr feszességét.

forrás1

Borage-Oil2

Avokádó olaj

Az avokádó azimage_20160627_224920 egyik legegészségesebb gyümölcs, és tápanyagai miatt a babákra is jó hatással van. Az avokádó több mint 25 féle tápanyagot tartalmaz, köztük A-, B-, C-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például rezet, káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort. Az avokádó olaj gazdag Omega-3 zsírsavban, illetve vitaminokban. Különösen sok benne az E-vitamin, amely gyulladáscsökkentő hatású.

Az avokádó bőrre gyakorolt jótékony hatása

Az avokádó levének használatától a bőr rugalmas és puha lesz, ezenkívül hatékonyan nyugtatja a bőrt. A gyümölcs megvédi a bőrt a nap káros UV sugaraitól, ezért kiváló naptej. Az avokádó pozitív hatással van a bőrre és mindenféle bőrtípust hidratál.

 Az avokádó olaj hatásai a bőrre

Hidratálja és puhítja a bőrt
Ösztönzi a bőr kollagéntermelését (a kollagén pedig bőr fesszességért felel)
A benne található vitaminok ösztönzik a sejtek regenerációját (szóval frissebb és egészségesebb lesz a bőröd)
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású (szóval viszlát irritált, viszkető, gyulladt bőr, viszlát pattanás)
Lassítja a bőr öregedését, a ráncok, a foltok kialakulását, mivel tele van antioxidánsokkal
Természetes fényvédő, kutatástól és avokádó olajtól függően 4-15-ös fényvédő faktorral rendelkezik

Az avokádó olaj hatásai a hajra

Gazdag vitamin és olajtartalma a hajra is csodálatos hatással van:

A sejtek regenerációjának ösztönzésével segíti a hajszálak növekedését
Hidratálja a száraz, töredezett hajat.
Antibakteriális hatása révén segít csökkenteni a korpát és a viszketést a fejbőrön
Csökkentheti a hajhullást magnézium, Vitamin-A és réz tartalmának köszönhetően

Összefoglalás:

  • A-, E- és D- vitaminokban gazdag olaj
  • sejtregeneráló, gyulladáscsökkentő hatású, egyaránt alkalmazható a száraz bőr és az olajos seborreás bőr ápolásában valamint a gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr esetében is
  • jó választás ekcéma, pikkelysömör, hegek, cellulit kezelésére.

 

forrás 1

forrás 2

Kakaóvaj

Önmagában nyáron, akár természetes napvédőnek is használhatjuk, de szuper bőrápoló, sőt akár meg is ehetjük.
A kakaóvajat önmagában fényvédőként is használhatjuk, 5-6 faktor erősségű.kakaóv2

A kakaóvaj csokis, kakaós illatú zsiradék, amit még a várandós anyukáknak is kifejezetten ajánlanak a terhességi csíkok megelőzése érdekében.

A Föld legzsírosabb vaja, a kakaóvaj. Közép-Amerikában és Afrikában őshonos növény a kakaófa, amely 15-20 centiméteres, hosszúkás termést hoz. A kakaóbabból nyerik ki préseléssel a kakaóvajat.

A kakaóvaj az egyik legcsodásabb bőrápoló. Arról már korábban is írtunk, milyen fontos a téli, hideg hónapokban az arcunk, kezünk, ajkaink megfelelő ápolása, hiszen a hőmérsékletingadozás, a lakásból kilépve a fagy, illetve a szél, erősen igénybe veszi a bőrünk. A bőrápoláshoz számtalan csodás készítményt kipróbálhatunk, de ha valami igazán jóra vágyunk, akkor feltétlenül próbáljuk ki a kakaóvajat.

A kakaóvaj regenerálja a kiszáradt, berepedezett bőrt. A mélyebb rétegekbe is felszívódik, ezért jó hidratáló és segítségével megőrizhetjük a bőrünk puhaságát is. Megnyugtatja az irritált részeket, a kiszáradt, cserepes ajkakra is kenhetjük, mert azok visszanyerik szépségüket. Lassítja a bőr öregedését. Egyike azoknak a zsíroknak, amelyek testhőmérsékleten olvadnak és azonnal felszívódnak a bőrben.

Különböző bőrbetegségek esetén is érdemes kipróbálni, ekcémát, dermatitist, pikkelysömört stb. is kezelhetünk vele. Sőt a terhességi csíkok kialakulását is megelőzhetjük vele, vagy ha már megrepedt a bőr, akkor enyhíti a csíkok mélységét.

A jó tulajdonságai között tartják számon, hogy E-, C- és A-vitaminban gazdag, de igen magas a mangán, a kálium és a foszfor tartalma is.

Fontos tudnivaló, hogy kiváló immunerősítő, sőt oldja, enyhíti a stresszt a bőrön át bemasszírozva. Megköti a betegségek kialakulásáért felelős szabadgyököket, vagyis a rákos folyamatok megelőzésében is aktív szerepet vállal.

Fontosabb alkalmazási lehetőségei a bőrápolásban: kakaov3

Száraz bőr esetén: A kakaóvaj lassan szívódik fel a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.

Ekcémásoknak: Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

Pikkelysömör esetén: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit

Napozáshoz: A kakaóvaj napvédő hatású, faktorszáma kb. 5-7.

Borotválkozás után: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Bőrkeményedésre: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.

Terhes nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására. Gyakran alkalmazzák aromaterápiás masszázshoz a relaxáció és jóérzés elősegítésére.

A kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére. Miért?

A kakóvaj finom védőréteget képez a környezet és a bőr között és segíti a nedvesség megtartását. Ezenkívül a kakaóvaj kakaómasszapolyphenolt (CMP) is tartalmaz, mely megakadályozza az immunoglobulin termelődését, melyről úgy tudják hogy a dermatitis és az asztma előidézője.

A kutatások alapján a test kakaóvajjal masszírozása elősegíti a stresszes állapot megszűnését, erősíti az immunrendszert, és szerepe van a rák elleni küzdelemben. Mindez annak köszönhető, hogy a kakaóvaj, ugyanúgy, mint a csokoládé sok CMP-t tartalmaz. Japán kutatók leírták, a CMP megakadályozza a rákos sejtek és tumorok növekedését azzal, hogy csökkentik a test aktív oxigénszintét, amely magába foglalja, hogy a CMP megakadályozza az LDL koleszterin oxidációját, és a gyulladásos sejtek képződését. Néhány bizonyíték van arra is, hogy a kakaóvajban levő CMP segíthet a szívbetegségek megelőzésében, és enyhíti az izületi gyulladások tüneteit.

Étkezési célokra is használhatjuk, a reformkonyha egyre szélesebb körben alkalmazza.

forrás

 

Sheavaj

Sheavaj alapvető hatása, hogy a bőrt finomabbá teszi, a ráncokat lágyítja, a bőrirritációkat, pattanásokat csökkenti. A benne található E-vitamin és béta-karotin bőrpuhító, regeneráló hatású. shea-butterTovábbi felhasználási lehetőségek közé sorolható az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek csökkentése.
A natúr shea vaj fent leírt összetevői miatt magában is, és natúr kozmetikum receptúrák részeként is kiválóan ápolja a száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt. Hidratálja, megnyugtatja, regenerálja a bőrt és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
A shea vaj egy Közép-Afrikában élő fa, a karité fa terméséből készül. A karitéfa 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára hasonlító, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. A leszüretelt gyümölcsök 60-70% zsírtartalommal rendelkeznek. A tradícionális feldolgozás eredménye egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, amelyet shea vajnak hívnak. A hidegsajtolás rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát képes megőrizni, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.
Napjainkban a kereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl. paraffinolajat) amely elfedi a bőr pórusait, ami ezáltal nem képes lélegezni.
A sheavaj viszont felszívódik a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj “titka”, hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Felhasználása:
Krémek, szappanok, tusfürdők alapanyagáúl szolgál

Hatása:Shea-Butter (1)
– Ekcémás bőr ill. neurodermitis esetén a legkiválóbb kozmetikum
– Napi használat esetén enyhíti a pikkelysömör tüneteit
– Regeneráló és sebgyógyító hatással rendelkezik
– Enyhíti a bőr allergiás reakcióját, bőrproblémákat, nyugtató hatással rendelkezik
– Ajakápolóként is kiváló
– Segít a terhességi csíkok (stria) kialakulásának megelőzésében
– Masszázshoz is használható
– Ápolja a törékeny körmöket, hajat
– Véd a leégés ellen (2-3 faktornyi védelmet biztosít)
– Napozás után a shea vaj megnyugtatja az irritált bőrt
– Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását
– Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre
– Borotválkozás után nyugtatja és ápolja az irritált bőrt
– Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását

147518768

Konzol shea vaj – Eredeti, ténylegesen Afrikából származó (Ghánai), finomítatlan, 100% tisztaságú, adalékmentes, kézzel készített, Fair Trade, megbízható shea vaj.

Leírás:

A shea vaj “titka”, hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

A shea vaj igazi különlegessége: 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin. Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket. A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben más olajak pl. az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.

Telített és telítetlen zsírsavai a következő arányban fordulnak elő benne:

  • Telített zsírsavak    51,5 %
  • Egyszeresen telítetlen zsírsavak    42,7 %
  • Többszörösen telítetlen zsírsavak    5,8 %

A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vajelkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

  • Száraz bőr: A shea vaj gyorsan felszívódik a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
  • Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
  • Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
  • Allergia: Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
  • Napozás: A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
  • Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,
  • Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
  • Bőrkeményedés: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
  • Terhesség: Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
  • Égés: Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

A tradicionális, kézi készítésű Shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik, sőt gyakorlatilag avasodásra szinte képtelen, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva a készítésétől számított egy évig biztosan megőrzi minőségét (ez az időpont szerepel szav.időként a tégelyen), igen magas A, E és F vitamin tartalmát.

A shea vajról bővebben: Shea vaj – Afrika aranya

Növényi részeket tartalmazhat!

Víztől óvni kell!

 

forrás: bionom.hu