Category: illóolajok

Borsmenta illóolaj

A borsmenta (Mentha piperita, angolul peppermint) a legillatosabb, legaromásabb mentafajta. Legfontosabb összetevői a mentol és a menton, fertőtlenítő, hűsítő, frissítő hatást biztosítanak. A borsmenta illóolaja áttetsző, víztiszta vagy halványsárga, átható illata intenzív és jellegzetes. Elég pár csepp a párologtatóba, fürdővízbe, krémünkbe vagy fogkrémünkre, hogy jótékony hatásait megtapasztaljuk.

A borsmenta illóolaja segítségével igazán felfrissülhetünk, hiszen élénkíti a a központi idegrendszert, szembeszáll az álmossággal és a fáradtsággal, növeli az éberséget, és előmozdítja a tiszta gondolkodást. Megnyugtatja és csillapítja az izmok működését, kifejezetten jól hat a stressz vagy a kapkodó étkezés miatt rendszertelenül mozgó emésztőszervi izmokra. Csillapítja a hányingert, a tengeribetegséget.  A borsmentaolaj ellazítja a feszült izmokat, oldja az izom- és a menstruációs görcsöket. Lehűti az átforrósodott testet, lázcsillapító, lelohasztja a duzzanatokat és gyulladásokat, enyhíti az izomfájdalmakat, a rándulások és az erőlködés miatt bekövetkezett izomlázat. Enyhülést hoz a fejfájásra, akár feszültség miatt keletkezett, akár migrénes eredetű. Illata átjárja a testüregeket, és kitisztítja azokat, javítja a légzés hatékonyságát.

Borsmenta illóolaj a szépségápolásban

A borsmentaolaj kiváló baktériumölő, erősen csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést, ehhez csepegtessünk 3-4 cseppet egy tál forróvízbe, majd 20-30 pedig hajoljunk a gőz fölé (törölközővel letakarva), és hetente 1-2-szer ismételjük ezt meg. Emellett élénkíti a vérkeringést, segít megszüntetni a száraz bőr színtelenségét. A borsmentaolajos masszázs visszaadja a bőr selymes lágyságát. A test és a fejbőr, valamint a haj zsírosságát is szabályozza.Összehúzza a hajszálereket, mérsékli a megpattant hajszálerek és a visszerek körüli vöröses-lilás elszíneződéseket. Szappanokba, testvajakba, hajápolási készítményekbe is tökéletes. Mivel hűsítő hatású, ezért a nyári időszakban kiemelten használhatjuk.

Érzelmi hatások

A borsmentaolaj lehűti az érzelmeket, és szétoszlatja a haragot, a hisztériát és az idegességet. Oldja a depressziót, eloszlatja a szellemi fáradtságot. Elevenné teszi és nagymértékben segíti az összpontosítást. Életre kelti a tunya központi idegrendszert, serkenti az agyműködést, és tisztázza a gondolkodási folyamatokat.

Hogyan használjuk?

Párologtatás: csepegtessünk 5-6 cseppet az illóolajlápába.

Hűsítő aromafürdő: keverjünk el 3-6 csepp illóolajat egy evőkanál tejben, tejszínben vagy mézben, majd adjuk fürdővízünkhez.

Szauna: adjunk a felöntő kanál vizéhez 4-6 csepp illóolajat, majd felkeverve öntsük a forró kövekre.

Frissítő masszázs: 0, 4 dl tiszta, finomítatlan napraforgó vagy olívaolajhoz  keverjünk 10 csepp illóolajat, és masszírozzuk a bőrbe.

Szájvíz: 2-4 csepp illóolajat keverjünk desztillált vízbe, majd ezzel öblögessünk.

Rovarcsípés okozta viszketés: 1 teáskanál olívaolajhoz adjunk 1-3 csepp illóolajat, majd finoman masszírozzuk el.

Arcszesz: oldjunk fel 70%-os tiszta szeszben 10-15 csepp illóolajat, és hagyjuk állni 48 órán át, majd adjunk hozzá 30 ml desztillált vizet, és rázzuk össze az egészet.

Jól keverhető továbbá a következő illóolajokkal: citrom, fenyő, eukaliptusz, geránium, grapefruit, levendula, teafa

Hatásai:

  • fájdalomcsillapító, enyhíti a fejfájást, migrént
  • izom- és menstruációs görcsoldó
  • szélhajtó, emésztést segítő, gyomorerősítő, megszünteti az émelygést
  • lázcsillapító, lelohasztja a duzzanatokat, lehűti a forró testet, szomjoltó
  • stimuláló, frissítő, erősítő
  • bátorít, fokozza a tisztánlátást, éberséget, segíti leküzdeni a bizonytalanságot, kisebbrendűségi komplexust

Érdekesség:

“Minta, a nimfa, az alvilági Cocitus folyó leánya szerette Plútót, az alvilág istenét, és az viszontszerette őt. De Prosperina, a felesége féltékenységében annyira feldühödött, hogy a szegény nimfát darabokra taposta. A darabokból illatos növényke hajtott ki, amely azóta a szerencsétlen sorsú fiatal lány nevét viseli.”

(Forrás: Giuliana Lomazzi: Aromaterápia, Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft)

Figyelem! Élénkítheti a havi vérzést, várandós kismamák inkább kerüljék. Homeopátiás szert előtte-utána 1-2 óráig ne használjunk, mert semlegesítheti a szer hatását. 7 éves kor alatti gyerekek ne használják!

 Felhasznált irodalom: Roberta Wilson – Aromaterápia haladóknak

forrás

Boróka

Közönséges boróka (Juniperus communis)

260px-Illustration_Juniperus_communis0A közönséges borókának gyakran használt népies neveihez tartozik a gyalogfenyő és a borókafenyő is.
A boróka a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó örökzöld növény, melynek a tobozbogyója mellett a borókafakátrányát is felhasználják. A tobozbogyóra jellemzője, hogy első évben zöld, majd pedig hamvas kék bogyóiból a harmadik évre lesz csak begyűjthető fekete bogyó. Gyógyászati és más egyéb célokból a megérett tobozbogyót kell gyűjteni augusztusban vagy szeptemberben. A borókakátrányt a boróka fájából száraz lepárlással állítják elő.
A növény elterjedése a hűvösebb területekre jellemző. Megtalálható a sík területektől egészen az alacsony hegyvidékekig.

Hatóanyagai:

Gyógyhatás szempontjából a borókának legnagyobb értéke a tobozbogyóból kinyert illóolaj. Ez az illóolaj nagymértékben tartalmaz alfa- ás béta-pinént, de a gyógyhatásért mégis a legnagyobb mennyiségben az oxigén tartalmú, alkohol jellegű szénhidrogén-származékok, mint például a borneol a felelős. Az illóolaj összetétele az változó lehet, mely a földrajzi eredettől függ. Jelentős mennyiségben halmozódik fel még a tobozbogyóban erjeszthető cukor, mely gyógyítás szempontjából nem, italtechnológiai szempontból pedig igen nagy jelentőséggel bír. Fontos, hogy csak a teljesen megérett bogyókat gyűjtsük be, mert az éretlen tobozbogyók biflavonoidokat tartalmazhatnak. Illóolaj nem csak a tobozbogyóban, de a fában is felhalmozódik. Megemlítendő a borókánál, még a borókafakátrány, mely természetes anyagok lebontásából származó anyagokból tevődik össze.

BORÓKA ILLÓOLAJ

élénkítő
keringést serkentő olaj, narancsbőr elleni keverékek kedvelt hatóanyaga
visszér, ödéma, vízvisszatartás, keringési problémák
ekcéma kezelésére kialakított készítményekben használatos

Csökkenti az ízületi gyulladásokat, fájdalomcsillapító hatású. Ápolja és védi a bőrt, frissítő, élénkítő összetevői segítik a bőr vérkeringését. Tartalmaz: pinén, kámfém, és terpineol tartalmú illóolajat, inverz cukrot, gyantát, juniperin glikozidikus cseranyagot, juniperin savat és más szerves savakat, flavon glikozidot, viaszt-pektint.

A közönséges borókát több módon alkalmazzák manapság. Gyakran találkozhatunk a növénnyel különböző vizelethajtó gyógyteák alkotórészeként. A növény illóolajának köszönhetően, mely antiszeptikus, vizelethajtó és méregtelenítő hatással is rendelkezik, gátolja a húgyúti fertőzéseket, az által, hogy a károkozó baktériumok fejlődését meggátolja. Más növényekkel társítva a tobozbogyóból előállított forrázat jó hatással van a vesekőképződésre. Vesekőképződésre hajlamos személyeknél napi két teáskanálnyi bogyóból készített forrázatot ajánlanak a szakemberek. A hatóanyagoknak köszönhetően a boróka segíti az emésztőnedvek elválasztását, valamint alkalmas a reumás panaszok és az ekcéma kezelésére. A kátrányából kenőcsöket állítanak elő, mely egyes bőrbetegségek kezelésére kiválóan alkalmazható. Már régen is felfedezték a boróka külső jótékony hatását, mert már az indiánok is a fagyási sérülések gyógyítására használták fel.

images_kertinovenyek_kozonsegesborokaA boróka nem csak a gyógyászatban foglal el fontos szerepet, de egyéb más területeken is. Ilyen terület például az italgyártás, mert a gin nevű italt a boróka bogyójából állítják elő, a magas cukortartalomnak és az illóolajnak köszönhetően. Az élelmiszeriparban különböző sültek fűszereként, a kozmetikai iparban pedig gyógyszappanok formájában terjedt el.

Fontos tudnunk, hogy otthoni felhasználásnál oda kell figyelnünk az illóolaj fogyasztására. Az illóolajból egy nap csak egy cseppet kockacukorra csepegtetve fogyaszthatunk el. Terhesség alatt nem ajánlatos szedni, valamit vesebetegségben szenvedőknek vigyázni kell, mert a boróka erős veseizgató hatással is rendelkezik. Az erős veseizgató hatás miatt, ha vizelethajtásra szeretnénk felhasználni a növényt, előtte minden képen szakember tanácsát kell kérnünk.

forrás1

forrás2

Bergamott

citrus_bergamiaA bergamott Ázsia trópusi vidékein honos, Dél-Európában is termesztett 4-5 méter magas, tövistelen hajtású, sötétzöld levelű fa, melyet hol önálló fajként, hol pedig a citrom és a keserű narancs hibridjeként tartanak számon.
A bergamott apró, csillag alakú, erős illatú, fehér virágaiból gömbölyded, a narancsnál kisebb méretű, fehéressárga színű termések fejlődnek. A terméshús igen savanyú, frissen nem fogyasztható. Az egész termésből, vagy kizárólag a héjból préselik a zöldes, zöldessárga vagy sárgásbarna színű, jellegzetes, citromra emlékeztető illatú bergamottolajat, melyet legnagyobb mennyiségben az illatszeripar használ fel, de ezen kívül az Earl Grey tea illatosítására valamint az aromaterápiában is alkalmazzák. A bergamott szó eredetére több elképzelés is született, egyesek az elnevezést az olasz Bergamo városához kötik, mivel itt volt az itáliai parfümgyártás központja, mások szerint a herceg körtéje jelentéssel bíró, török beg-ar-mudu kifejezés módosulata. A 18. században az Aqua Reginae Hungariae-ból, azaz a Magyar Királyné Vizéből – mely tulajdonképpen rozmaringszesz volt – egy olasz kereskedő, Johann Maria Farina fejlesztette ki saját illatszerét, a kölni vizet, mely Eau de Cologne néven egész Európában ismertté vált. Ebben a rozmaring erős illatát narancsvirág olajjal lágyították, majd később más illóolajokat, többek között bergamottolajat is felhasználtak készítéséhez.

TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI SZEREPE

A bergamottolaj erős fertőtlenítő hatású. Húgyúti fertőzések, felsőlégúti megbetegedések, láz esetén is hatékony. Rossz emésztés, puffadás, szélgörcsök ellen belsőleg adható görcsoldó, étvágyjavító, szélhajtó hatása miatt. Antiparazitikumként is alkalmazható bélférgek ellen. Külsőleg herpesz, pikkelysömör, szájfekély kezelésére is megfelelő, aromaterápiás alkalmazása segít a stressz, a dohányzásról való leszokást kísérő rossz hangulat, a fáradtság leküzdésében, támogatja a legyengült szervezetet a lábadozás időszakában.

BERGAMOTT ILLÓOLAJ:

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően bőrproblémákra is használható. Érdemes gerániummal, grapefruittal, levendulával és muskotályzsályával keverni, ettől bőrnyugtató, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő illóolaj keveréket kapunk. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és más pattanásos bőrfelületet vékonyan kenjük be.

A bergamott illóolaj könnyű, citromos, friss illat. A következő panaszok enyhítésére alkalmas: pattanás, bőrproblémák, herpesz, feszültség, depresszió, stressz, láz, húgyhólyaggyulladás, étvágytalanság.

Tulajdonságai: csíraölő, élénkítő, vírusölő, frissítő.

Öblögetésre használva a herpesz jó ellenszere, a fog és szájápolás kiegészítő részeként alkalmazhatjuk. Egy pohár langyos vízbe 2 csepp bergamott olajat jó alaposan el kell keverni, de tehetünk mellé kakukkfű és menta olajat is.

Egy kellemetlen és rossz hangulatú nap után nincs is jobb, mint egy lágy meleg fürdő, mely vizéhez keverjünk pár csepp bergamott olajt. Kedélyjavító hatású, légút tisztító és bőrnyugtató szer. Húgyúti gyulladás gyógyítására (kiegészítő kezelésként) is alkalmas.

Krém formájában bőrnyugtató, pattanásos és gyulladásos bőrre tisztító és fertőtlenítő hatású. 5 evőkanál semleges illatú, normál arckrémbe 2 csepp bergamott, 1 csepp geránium, 2 csepp grapefruit, 2 csepp levendula, 1 csepp muskotályzsálya kell, és máris kész a gyógyír a gyulladt bőrfelületeknek. Este, fürdés után a letisztított arcot (kihagyva a szem környékét) és a pattanásos bőr felületét vékonyan kenjük be.

Arclemosáshoz is összeállítottunk egy receptet, amihez fél dl felforralt, majd lehűtött ásványvíz, 3 csepp bergamott olaj kell. Rázzuk alaposan össze a mixtúrát, majd egy vattapamaccsal tisztítsuk le a kezelendő felületet. a bergamott mellé társíthatunk teafa olajat, 1-1 csepp levendulát, citromot vagy grapefruitot.

A bergamott olaja mellett a levelek is használhatók, tea formájában egy aromás, az Earl Grey tea íz világához hasonló nedűt kapunk, ha a friss, vagy szárított leveleket leforrázzuk. Jeges italokba is belecsempészhetünk egy kis Earl Grey tea ízt, ha friss leveleket áztatunk a hűs koktélba, vagy ásványvízbe. Maga a tea a légúti megbetegedésekkor hasznos segéderő, hányingerre, orrmelléküreg tisztításra alkalmazható. Mivel a bergamottból készült teakeverékben megtalálható a timol, ami egy aromás fertőtlenítőszer, gyakran alkalmazzák fogorvosok és a modern orvostudomány gyakorlói. A bergamott tea remek lázcsillapító, csökkenti a hidegrázást és nagyszerű vízhajtó hatással is rendelkezik. Ezen felül húsok tartósítására, sőt parfümként is használják.

bergamott-eeterlik-oli-15-mlA bergamott tea ugyanazon mellékhatásokkal rendelkezik, mint a legtöbb gyógynövény. Ha nagy adagokban fogyasztjuk, serkenti a menstruációt és méhösszehúzódásokat okozhat. Ebből kifolyólag fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik menstruációs zavarokkal küszködnek, sem pedig terhes nők számára. A teáját nem szabad folyamatosan fogyasztani. Kell egy kis szünetet is tartani. Fogyasszuk 8-10 napig, majd álljunk le egy hétig, majd ismét kezdjük újra. Annak ellenére, hogy megfázás, influenza, orrmelléküreg-gyulladás tüneteinek kezelésére használjuk, fogyaszthatjuk naponta háromszor, de négy napnál tovább ne. Ha a megengedett mennyiségeket nem lépjük túl, igazi gyógyír a szervezet számára.

A legjobb minőségű bergamott Olaszországban, Spanyolországban és Dél-Franciaországban terem, így az ezekről a területekről származó gyógynövényekből készült illóolaj, tea a legaromásabb.

Parfümkészítéshez egy könnyed receptet ajánlok: A bergamott illóolaja mellé perzsa fekete tea olaját keverjük pár csepp rózsával, hozzáadunk mandarin és grapefruit olajat, utóbbiak varázsolják könnyedebbé a bergamott sziporkázó aromáját, közben némi kardamom erősíti fel a tea fás jegyeinek intenzitását. A fejillat a bergamott, mandarin, grapefruit és kardamom adja, szívillat a fekete tea és a rózsa.

forrás1

forrás2

Ánizs

LEÍRÁS
Az ánizs egyéves, lágy szárú növény, 30-70 cm magas, levelei változatos alakúak, virága halvány, zöldes fehér összetett ernyővirágzat, termése ikerkaszat. Magyarországon, Németországban és a tőlünk keletre fekvő országokban az ánizs kis, sötét magvú változatát, míg Spanyolországban, Olaszországban nagyobb, világos színű termést adó változatát termesztik. Igényes növény, hűvös klímán, sekély termőrétegű, nehezen felmelegedő, kötött talajokon nem termeszthető eredményesen. Nem csak a talajra, de a megfelelő mennyiségben és időben lehullott csapadékra és a kiegyenlített tápanyagellátásra is érzékeny növény. Géncentruma a Mediterráneum, a Római Birodalom egész területén és Egyiptomban sokoldalúan használták ezt a jellegzetes illatú fűszernövényt. Gyógyászati felhasználása miatt különösen fontos hogy drogja, a szárított, érett ánizstermés ne tartalmazza a mérgező bürök, csattanó maszlag vagy a beléndek magvait, ezért a gyomirtásra különösen a terméskötés időszakában nagy figyelmet fordítanak. Az ánizs Hollandiában igazán népszerű, Mikulás ünnepén és Karácsonykor az elmaradhatatlan pepernooten-t és speculaas-t ízesítik vele, mindkettő hagyományos, fűszeres aprósütemény.

TERMÉSZET- GYÓGYÁSZATI SZEREPE
Az ánizsolaj egyaránt kifejti jótékony hatását a vizeletkiválasztó-, emésztő-, és légzőszervrendszeren keresztül. Köptető, baktericid hatású a légutakban, serkenti az emésztőnedvek elválasztását a tápcsatornában. A bélrendszerben enyhíti a görcsös állapotot, a gázképződést és a székrekedést. Vesekőbetegségeknél görcsoldó hatása miatt is használják. Csecsemők szélhajtó teájának és antireumatikus bedörzsölő szereknek is hatékony alkotóeleme.

KOZMETIKAI HASZNÁLATA
Az ánizsolajat kozmetikai készítményekben, masszázsolajakban, aromaterápia során baktericid, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító hatása és kellemes illata miatt gyakran használják. Más gyógynövények mellett a gyulladt, aknés bőr kezelésében játszik jótékony szerepet.

forrás 

Gyógyító hatás: Az ánizsolaj legfontosabb hatóanyagai az ánizssav, az anetol, az ánizs aldehid és az acetaldehid. Az illóolaj enyhíti az emésztési és kólikás panaszokat, valamint az idegi eredetű gyomorpanaszokat. Alkalmazható görcsös menstruációs fájdalmakra és migrénre. Légúti panaszok esetén nyákoldó.

A jó közérzetért – Az ánizsolajat tartalmazó szájöblítő frissíti a leheletet és ápolja a szájüreg nyálkahártyáját. Gátolja a baktériumok szaporodását, ezzel megakadályozza a kellemetlen szájszagot és az ínygyulladást.

Csillapítja a migrént – Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása révén az ánizsolaj enyhíti a fejfájást és a migrént. Szükség esetén masszírozzunk a homlokunkba és nyakszirtünkbe egy-egy csepp ánizsolajat, majd feküdjünk le néhány percre.

Elősegíti a szervezet méregtelenítését – Az ánizsolaj belsőleg alkalmazva elősegíti a szervezet kitisztulását a fogyókúra alatt. Adhatjuk gyümölcslevekhez és zöldségkoktélokhoz. Kímélő méregtelenítő hatású az ánizsesszenciával készült fürdő.

Segít menstruációs fájdalmak esetén – Egy nyugtató meleg (de nem forró) fürdő néhány csepp ánizs- valamint muskotályzsálya-olajjal görcsoldó hatású, enyhíti a hát- és alhasi fájdalmakat.

Enyhíti a megfázás tüneteit – Az aromamécsesben alkalmazott ánizsolaj enyhíti a nátha tüneteit, felszabadítja a légzést.

ÉRDEMES TUDNI – Egy-két korty ánizsolajos tiszta vodka (vagy pálinka) serkenti az emésztést. Keverjünk el egy liter szeszeben 15 csepp ánizsolajat, és hagyjuk állni két hétig.

FIGYELEM! – A hígítatlan ánizsolaj irritálhatja a bőrt, allergiás reakciót válthat ki. Az illóolajat mindig kis mennyiségben használjuk, hígítva és nem túl hosszú ideig. Terhesség alatt a használata tilos!

FELHASZNÁLÁSA

KÜLSŐLEG
-Az ánizsolaj rendszeres belégzése elősegíti az elhúzódó hörghurut gyógyulását. Egy liter forró vízhez adjunk két csepp ánizs- és egy csepp kamillaolajat.

forrás

Teafaolaj

imagesJól keverhető az alábbi olajokkal: borsmenta illóolaj, citrom illóolaj, eukaliptusz illóolaj, levendula illóolaj, zsálya illóolaj, rozmaring illóolaj, római kamilla illóolaj.

A teafaolaj eredetileg Ausztráliából származik, ahol az őslakosok évezredek óta használják gyógyításra. Rendkívül sokoldalú, elsősorban fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt érdemes kipróbálni.

A teafaolaj sokrétű alkalmazhatósága fertőtlenítő és sebgyógyulást elősegítő hatásának köszönhető. Az alábbi problémák esetén alkalmazható külsőleges kezelésre:

  • bőrfertőzések
  • száj- és fogínygyulladás
  • vágott es horzsolt sebek
  • akne

A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, melynek jellegzetes, friss, kámforos illata és halvány sárgás színe van (de teljesen színtelen, átlátszó is lehet). Az őslakosok hosszú ideje használták a teafaolajat, a világ azonban csak a huszadik század második felében ismerte meg igazán ezt a rendkívül sokoldalú illóolajat.

A teafaolaj elfogyasztva (vagyis belsőleg alkalmazva) mérgező hatású, a bőrön azonban nagyon erős gyógyító. Megtalálható számos kozmetikumban, samponban, arctisztítóban és krémben, de “tisztán” is megvásárolható. Nagyon sok bőrgyógyászati probléma, fertőzés kezelésére alkalmazható, mert erőteljes antimikrobális, fertőtlenítő és gombaölő hatással rendelkezik.

A teafaolajban közel 100 olyan vegyület található, melyek potenciálisan gyógyító hatásúak lehetnek. Kutatások szerint a teafaolaj képes elpusztítani bizonyos antibiotikum-rezisztens baktériumokat, hatékonyan kezelheti a pattanásokat, elpusztítja a körömgombát és az atlétalábnak nevezett tünetegyüttest is gyógyíthatja.

A teafaolajat hatékonynak tartják olyan betegségek kezelésében, mint a korpásodás, az akne, a herpesz, a gombás fertőzések (bőr-, köröm- és hüvelygomba), az ínygyulladás.

A teafaolajjal érdemes óvatosnak lenni: nincs ugyanis tudományosan meghatározva, hogy mekkora mennyiségek biztonságosak. A teafaolaj kozmetikai termékekben találhatókoncentrációja 5 és 10 százalék közötti, attól függően, hogy milyen problémára javasolják: a pattanások ellen például alacsonyabb koncentráció is elegendő lehet. A tiszta, 100 százalékos teafaolaj csak körömgomba kezelésére ajánlott.

A teafaolaj “erejéből” következik, hogy az arra érzékenyeknél könnyen allergiás reakciókat válthat ki, például kipirosodást, viszketést, a bőr felhólyagosodását. A teafaolaj hatására fellángolhatnak a gyulladásos bőrbetegségek, illetve az ekcéma.

A teafaolaj lenyelve mérgező hatású, és nagyon súlyos mellékhatásokat okozhat (például szédülést, zavarodottságot, hallucinációkat, hányást, hasmenést, izomgyengeséget stb.).

A teafaolajat tilos a száj közvetlen környékén, illetve a szemekbe csöpögtetve használni. A teafaolaj használata nem javasolt várandósoknak és gyermekeknek. Teafa illóolajat évszázadok óta alkalmazzák erős gombaölő, fertőzés-gátló és sebgyógyulást elősegítő hatása miatt. Túlérzékeny bőrűek ne használják! Közvetlenül a bőrön csak pattanásokra és szemölcsökre használjuk!

teatree

Ekcéma kezelésére: 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajban (helyettesíthető más hidegen sajtolt olajjal is) keverj el 1-3 cseppnyi teafa olajat, és vidd fel az érintett területekre, akár naponta többször is.

Ajakherpesz: kb. 1 kávéskanálnyi mandulaolajba tegyünk 1 csepp teafa olajat, ezzel kenjük be a herpeszt.

Fejtetűre: kb. 60 ml extra szűz olívaolajban keverjünk el egy teáskanálnyi teafa olajat (a haj hosszától függően változtathatjuk a mennyiségeket). A keveréket masszírozzuk a fejbőrbe, majd fésüljük át a hajat, biztosítva, hogy mindenhova jusson. Tekerjünk rá egy meleg törölközőt, hagyjuk 20 percig hatni, majd a szokásos módon mossuk meg. Mossuk addig így a hajat, amíg szükséges.

Szemölcsök kezelésére: egy csepp teafa olajat tegyünk közvetlenül a szemölcsre, majd ragasszuk le. Párologtatás: cseppentsünk 5-8 csepp teafa olajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba. Tisztító, frissítő hatású.

Aromafürdő: 4 csepp illóolajat egy evőkanál tejben vagy mézben elkeverünk, majd ezt adjuk a fürdővízhez. Javasolt fürdési időtartam: 10-15 perc.

Lábfürdő gombásodásra hajlamos láb ápolására: egy evőkanál sóra cseppentsünk 10-20 csepp illóolajat, majd 2-3 liter langyos vízben keverjük azt el. 15-20 percig áztassuk benne a lábat. Körömgomba esetén: 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt olajban keverjünk el pár cseppnyi teafa olajat, és kenjük be vele a gombás részeket. Frissíti a láb bőrét, bőrnyugtató fertőtlenítő hatású, csökkenti a lábszagot.

Zsíros, korpás hajra: 15 ml samponhoz (kb. amennyivel egyszeri alkalommal szoktunk hajat mosni) keverjünk 3 csepp illóolajat, majd a szokásos módon mosunk hajat. A habot hagyjuk 3 percig a fejünkön, majd meleg vízzel öblítsük le. A teafa illóolaj kivételesen jó hatással van a hajra illetve a fejbőrre. Csökkenti a fejbőr viszketését, szabályozza a faggyútermelődést. Nyugtató hatású, megvéd a korpaképződéstől.

Horzsolásra, pattanásra, rovarcsípés okozta viszketésre: 1 teáskanál olívaolajban 1-3 csepp illóolajat elkeverünk, majd finoman a bőrbe masszírozzuk.

forrás